Otvoren naučni skup “Infoteh-Jahorina 2023”

Međunarodni naučno-stručni skup “Infoteh-Jahorina 2023”, u organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, svečano je otvoren danas na Jahorini.

Za ovogodišnji „Infoteh“ prijavljeno je više od 200 radova iz 18 zemalja.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Republike Srpske Zoran Vujković izjavio je da je ovaj skup vidljiv u međunarodnim okvirima, a kod resornog ministarstva kategorisan je kao skup prve kategorije i zajedno sa Vladom ga godinama podržavaju.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da je „Infoteh“ izuzetno važan za Univerzitet, a činjenica da su autori iz 18 zemlja dovoljno govori o njegovom kvalitetu i daje dodatni podstrek Univerzitetu.

“Ovo je važan naučni skup radi šire zajednice, jer su Republika Srpska i BiH male i privredno nerazvijene, a Elektrotehnički fakultet ima posebnu misiju da kroz nove tehnologije i inovacije omogući Srpskoj i institucijama da se ravnomjerno uključe u svjetske globalne tokove digitalizacije”, poručio je rektor Kulić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Božidar Popović rekao je da je na simpozijum prijavljeno više od 200 radova, a 179 je dobilo pozitivne recenzije. Dekan Popović navodi da je simpozijum prevazišao regionalno područje i postao ozbiljan internacionalni skup na kome imaju i prijavljenih 13 studentskih radova.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić ističe da mu je drago što prisustvuju na važnom 22. međunarodnom naučnom skupu iz oblasti elektrotehničkog inženjerstva.

Arsić dodaje da sa Elektrotehničkim fakultetom u Istočnom Sarajevu imaju odličnu saradnju koja uključuje brojne projekte, razmjenu studenata, nastavnog osoblja, ali ne samo između njihova dva Univerziteta, nego i sa univerzitetima iz EU.

Izvršni direktor kompanije M:tel Milan Aleksijević rekao je da su oni srebreni sponzori ovog veoma važnog simpozijuma, te da sa Elektrotehničkim fakultetom u Istočnom Sarajevu imaju dugogodišnju saradnju koja se ogleda kroz projekte i programe.

Glavne tematske oblasti simpozijuma su: Računarski sistemi i softver, Komunikacioni sistemi i tehnologije, Energetski sistemi, Proizvodni sistemi, Sistemi upravljanja, Elektronski sistemi.

Organizator skupa je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa elektrotehničkim fakultetima iz Banjaluke i Beograda, Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Elektronskim fakultetom iz Niša i tehničkim kosponzorstvom Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike.

Međunarodni simpozijum “Infoteh-Jahorina” okuplja stručnjake, naučnike, inženjere, istraživače i studente iz oblasti informacionih tehnologija i njihove primjene u oblasti sistema upravljanja, komunikacionih sistema, proizvodnih i elektronskih sistema, elektroenergetike i drugih oblasti elektrotehnike i računarstva.

Prvi simpozijum “Infoteh-Jahorina” održan je 2001. godine, nakon čega privlači značajan broj učesnika uglavnom iz regiona zapadnog Balkana i održava dobar kvalitet i broj prijavljenih i prezentovanih radova.

Simpozijum se održava do petka, 17. marta.

Autor fotografija: Darko Kovačević