Делегација Универзитета у Источном Сарајеву у посјети Министарству науке и високог образовања Руске Федерације

Уочи XV конгреса Евроазијске асоцијације универзитета, 1. марта одржан је радни састанак у Министарству науке и високог образовања Руске Федерације, на коме су присуствовали замjеник министра науке и високог образовања Константин Могилевски и делегација Универзитета у Источном Сарајеву. Учесници су разговарали о развоју академске, научне и културне сарадње.

Замјеник министра науке и високог образовања Руске Федерације Константин Могилевски је истакао да упркос геополитичкој ситуацији у свијету, пријатељски односи и сарадња Русије и Републике Српске у сфери образовања, науке и културе настављају да се активно развијају. Истакао је да је до данас је закључено 35 споразума о сарадњи између руских и универзитета из БиХ, од којих 30 са универзитетима из Републике Српске. Универзитет у Источном Сарајеву има потписан уговор о сарадњи са 15 високошколских институција из Руске Федерације.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да ће Универзитет радити на проширењу сарадње са руским научницима, високошколским и научним установама.

„Наши студенти и професори учествују у програмима размјене са руским образовним институцијама. Уложићемо напоре да интензивирамо билатералну сарадњу са Руском Федерацијом, јер сматрамо да руска наука може у великој мјери помоћи развоју нашег универзитета“, рекао је ректор Кулић.

Учесници састанка разговарали су о низу питања која се односе на развој програма размјене студената и наставника, заједничким апликацијама на научноистраживачке грантове које расписује Министарство науке и високог образовања Руске Федерације, као и реализацију заједничких активности за очување историјског памћења и против фалсификовања историје.

Поред тога, разматрана је могућност ширења активности научноистраживачког Центра за руске студије на Филозофском факултету Пале. Замјеник министра за науку и високо образовања Руске Федерације, господин Могиљевски, указао је да је од велике важности чињеница да се на Филозофском факултету Пале реализује студијски програм Руски језик и међународни односи.

Константин Могилевски је истакао важност будућих заједничких активности Руског историјског друштва заједно са Институтом руске историје при Руској академији наука са научницима из Републике Српске на заједничком задатку спречавања фалсификовања историје. Он је обећао да ће помоћи у даљем развоју академске сарадње са руским универзитетима и другим научним установама.

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву у посјети Институту за словенске студије Руске академије наука

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву је 1. марта боравила на Институту за словенске студије Руске академије наука у Москви, гдје се ректор Универзитета проф. др Милан Кулић захвалио директору Константину Владимирову Никифоровићу на досадашњој сарадњи ове двије институције. Посебна захвалност изражена је академику Јелени Јуревној Гусковој, сенатору Републике Српске и почасном члану Српске академије наука и уметности и Академије наука и умјетности Републике Српске.

Приликом посјете, делегација Универзитета је разговарала са истраживачима Института о могућим активностима на проширењу сарадње у области науке и културе. Приликом посјете договорена је заједничка организација научног скупа Универзитета у Источном Сарајеву и Филозофског факултета Пале и Института за словенске студије Руске академије наука који ће бити посвећен ревизији историје са акцентом на Други свјетски рат.

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву учесник XV конгреса Евроазијске асоцијације универзитета

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву учествује на XV конгресу Евроазијске асоцијације универзитета, који се одржава 2. и 3. марта на Московском државном универзитету под именом  В. М. Ломоносова у Москви.

Учешће на XV конгресу Евроазијске асоцијације универзитета је прилика да се Универзитет у Источном Сарајеву представи и прошири сарадњу са врло прстижним високошколским установама из евроазијског простора.

Конгресу присуствује 127 универзитета из 18 земаља евроазијског простора који представљају могућности успостављања међународне сарадње са различитим универзитетима и асоцијацијама овог региона. Такође, у оквиру пленарних предавања разматрана су бројна питања из области високог образовања и науке, као што је форимирање нових цитатних база, различити методолошки приступи и проблеми међународних рангирања високошколских установа.

У оквиру форума проведени су избори за предсједника Евроазијске асоцијације универзитета, гдје је поново изабран ректор Московског државног универзитета под именом В. М. Ломоносова, академик В. А. Садовничији.

У оквиру Конгреса ће бити потписан и споразум о прикључивању Универзитета у Источном Сарајеву Евроазијској асоцијацији универзитета као и споразуми о сарадњи између Универзитета у Источном Сарајеву и Московског државног универзитета под именом В. М. Ломоносова и Московског универзитета управе.