Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu u posjeti Ministarstvu nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije

Uoči XV kongresa Evroazijske asocijacije univerziteta, 1. marta održan je radni sastanak u Ministarstvu nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije, na kome su prisustvovali zamjenik ministra nauke i visokog obrazovanja Konstantin Mogilevski i delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Učesnici su razgovarali o razvoju akademske, naučne i kulturne saradnje.

Zamjenik ministra nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije Konstantin Mogilevski je istakao da uprkos geopolitičkoj situaciji u svijetu, prijateljski odnosi i saradnja Rusije i Republike Srpske u sferi obrazovanja, nauke i kulture nastavljaju da se aktivno razvijaju. Istakao je da je do danas je zaključeno 35 sporazuma o saradnji između ruskih i univerziteta iz BiH, od kojih 30 sa univerzitetima iz Republike Srpske. Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima potpisan ugovor o saradnji sa 15 visokoškolskih institucija iz Ruske Federacije.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da će Univerzitet raditi na proširenju saradnje sa ruskim naučnicima, visokoškolskim i naučnim ustanovama.

„Naši studenti i profesori učestvuju u programima razmjene sa ruskim obrazovnim institucijama. Uložićemo napore da intenziviramo bilateralnu saradnju sa Ruskom Federacijom, jer smatramo da ruska nauka može u velikoj mjeri pomoći razvoju našeg univerziteta“, rekao je rektor Kulić.

Učesnici sastanka razgovarali su o nizu pitanja koja se odnose na razvoj programa razmjene studenata i nastavnika, zajedničkim aplikacijama na naučnoistraživačke grantove koje raspisuje Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije, kao i realizaciju zajedničkih aktivnosti za očuvanje istorijskog pamćenja i protiv falsifikovanja istorije.

Pored toga, razmatrana je mogućnost širenja aktivnosti naučnoistraživačkog Centra za ruske studije na Filozofskom fakultetu Pale. Zamjenik ministra za nauku i visoko obrazovanja Ruske Federacije, gospodin Mogiljevski, ukazao je da je od velike važnosti činjenica da se na Filozofskom fakultetu Pale realizuje studijski program Ruski jezik i međunarodni odnosi.

Konstantin Mogilevski je istakao važnost budućih zajedničkih aktivnosti Ruskog istorijskog društva zajedno sa Institutom ruske istorije pri Ruskoj akademiji nauka sa naučnicima iz Republike Srpske na zajedničkom zadatku sprečavanja falsifikovanja istorije. On je obećao da će pomoći u daljem razvoju akademske saradnje sa ruskim univerzitetima i drugim naučnim ustanovama.

Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu u posjeti Institutu za slovenske studije Ruske akademije nauka

Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu je 1. marta boravila na Institutu za slovenske studije Ruske akademije nauka u Moskvi, gdje se rektor Univerziteta prof. dr Milan Kulić zahvalio direktoru Konstantinu Vladimirovu Nikiforoviću na dosadašnjoj saradnji ove dvije institucije. Posebna zahvalnost izražena je akademiku Jeleni Jurevnoj Guskovoj, senatoru Republike Srpske i počasnom članu Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Prilikom posjete, delegacija Univerziteta je razgovarala sa istraživačima Instituta o mogućim aktivnostima na proširenju saradnje u oblasti nauke i kulture. Prilikom posjete dogovorena je zajednička organizacija naučnog skupa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Filozofskog fakulteta Pale i Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka koji će biti posvećen reviziji istorije sa akcentom na Drugi svjetski rat.

Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu učesnik XV kongresa Evroazijske asocijacije univerziteta

Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu učestvuje na XV kongresu Evroazijske asocijacije univerziteta, koji se održava 2. i 3. marta na Moskovskom državnom univerzitetu pod imenom V. M. Lomonosova u Moskvi.

Učešće na XV kongresu Evroazijske asocijacije univerziteta je prilika da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavi i proširi saradnju sa vrlo prstižnim visokoškolskim ustanovama iz evroazijskog prostora.

Kongresu prisustvuje 127 univerziteta iz 18 zemalja evroazijskog prostora koji predstavljaju mogućnosti uspostavljanja međunarodne saradnje sa različitim univerzitetima i asocijacijama ovog regiona. Takođe, u okviru plenarnih predavanja razmatrana su brojna pitanja iz oblasti visokog obrazovanja i nauke, kao što je forimiranje novih citatnih baza, različiti metodološki pristupi i problemi međunarodnih rangiranja visokoškolskih ustanova.

U okviru foruma provedeni su izbori za predsjednika Evroazijske asocijacije univerziteta, gdje je ponovo izabran rektor Moskovskog državnog univerziteta pod imenom V. M. Lomonosova, akademik V. A. Sadovničiji.

U okviru Kongresa će biti potpisan i sporazum o priključivanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu Evroazijskoj asocijaciji univerziteta kao i sporazumi o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Moskovskog državnog univerziteta pod imenom V. M. Lomonosova i Moskovskog univerziteta uprave.