Одржан Међународни научни/знанствени скуп „Образовање приступачно свима“

Међународни научни/знанствени скуп „Образовање приступачно свима“ одржан је 10. децембра 2022. године у просторијама Филозофског факултета Универзитета у Сарајеву.

Скуп је резултат заједничког, партнерског рада пет универзитета потписника Споразума о разумијевању и заједничком раду на унапређењу услова студирања студената с инвалидитетом: Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Сарајеву, Универзитет у Бањој Луци, Универзитет у Мостару, Универзитет у Београду и Универзитет у Новом Саду.

На отварању скупа модератори Маријан Тустоња и Јована Ћорић поздравили су присутне и позвали замјеницу представнице УНИЦЕФ-а Босне и Херцеговине Веронику Вашченко се обрати присутнима.

Ректор Универзитета у Сарајеву проф. др сц. Рифат Шкриељ је имао уводну ријеч изразивши задовољство због успјешне сарадње пет универзитета и заједничког рада на овом пројекту. Истакао је да ће са задовољством наставити да подржава рад центара/уреда и пружати подршку студентима са инвалидитетом.

Присутнима су се обратили и декан Филозофског факултета проф. др Кенан Шљиво и проф. др Лејла Кафеџић, који су истакли да им је посебна част што је Филозофски факултет у Сарајеву домаћин првог Међународног научног/знанственог скупа „Образовање приступачно свима“ који су заједничким снагама организовали пет универзитета.

Скупу је присутвовало 65 учесника и излагача.

Испред Центра за подршку студентима са инвалидитетом Универзитета у Источном Сарајеву учешће су узели проф. др Биљана Сладоје Бошњак, виши аистент ма. Соња Каурин, Јована Ћорић као модератор, Ана Котур Еркић и Саво Симић као излагачи.

Ана Котур Еркић представила je рад на тему „Кориштење нових технологија у образовању као предуслов приступачности образовног процеса – правни оквир и искуства, док је Саво Симић изложио свој рад на тему „Социо – психолошка подршка студентима са инвалидитетом на високошколским установама“.