Održan Međunarodni naučni/znanstveni skup „Obrazovanje pristupačno svima“

Međunarodni naučni/znanstveni skup „Obrazovanje pristupačno svima“ održan je 10. decembra 2022. godine u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Skup je rezultat zajedničkog, partnerskog rada pet univerziteta potpisnika Sporazuma o razumijevanju i zajedničkom radu na unapređenju uslova studiranja studenata s invaliditetom: Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Mostaru, Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu.

Na otvaranju skupa moderatori Marijan Tustonja i Jovana Ćorić pozdravili su prisutne i pozvali zamjenicu predstavnice UNICEF-a Bosne i Hercegovine Veroniku Vaščenko se obrati prisutnima.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr sc. Rifat Škrielj je imao uvodnu riječ izrazivši zadovoljstvo zbog uspješne saradnje pet univerziteta i zajedničkog rada na ovom projektu. Istakao je da će sa zadovoljstvom nastaviti da podržava rad centara/ureda i pružati podršku studentima sa invaliditetom.

Prisutnima su se obratili i dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Kenan Šljivo i prof. dr Lejla Kafedžić, koji su istakli da im je posebna čast što je Filozofski fakultet u Sarajevu domaćin prvog Međunarodnog naučnog/znanstvenog skupa „Obrazovanje pristupačno svima“ koji su zajedničkim snagama organizovali pet univerziteta.

Skupu je prisutvovalo 65 učesnika i izlagača.

Ispred Centra za podršku studentima sa invaliditetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu učešće su uzeli prof. dr Biljana Sladoje Bošnjak, viši aistent ma. Sonja Kaurin, Jovana Ćorić kao moderator, Ana Kotur Erkić i Savo Simić kao izlagači.

Ana Kotur Erkić predstavila je rad na temu „Korištenje novih tehnologija u obrazovanju kao preduslov pristupačnosti obrazovnog procesa – pravni okvir i iskustva, dok je Savo Simić izložio svoj rad na temu „Socio – psihološka podrška studentima sa invaliditetom na visokoškolskim ustanovama“.