Одржан састанак мандатара Вишковића са ректорима два јавна универзитета у Републици Српској

У оквиру консултација за састав нове владе Републике Српске, мандатар Радован Вишковић разговарао је данас у Бањој Луци са ректорима Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Миланом Кулићем и Универзитета у Бањој Луци проф. др Радославом Гајанином.

Током консултација, мандатар Вишковић најавио је да ће будућа Влада наставити са реформом система високог образовања и мјерама за даљу модернизацију оба јавна универзитета, укључујући и интензивна улагања у инфраструктуру и низ мјера за унапређење студентског стандарда.

Мандатар Вишковић истакао је да ће нова влада наставити са подршком подршком изградњи новог објекта бањалучког Архитектонско-грађевинско геодетског факултета, док се, истовремено, у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву изводе 20 милиона КМ вриједни  пројекти изградње објеката Ректората, Музичке академије, студентског дома и Факултета физичке културе.

Такође, наглашена је потреба усклађивања студијских програма са потребама тржишта рада, те указано да би једна од реформских мјера могла бити и оснивање научноистраживачких центара у којим би били ангажовани најуспјешнији студенти оба универзитета.

Ректори Гајанин и Кулић захвалили су се на досадашњој, интензивној подршци у смислу јачања инфраструктурних капацитета, али и мјера за унапређење положаја студената, укључујући и омогућавање бесплатног смјештаја у студентским домовима.

Истовремено, ректори су изразили задовољство спровођењем програма запошљавања најуспјешнијих студената са оба универзитета у институцијама Републике Српске, те изразили очекивање да ће оваква пракса бити настављена и у будућности.