Održan sastanak mandatara Viškovića sa rektorima dva javna univerziteta u Republici Srpskoj

U okviru konsultacija za sastav nove vlade Republike Srpske, mandatar Radovan Višković razgovarao je danas u Banjoj Luci sa rektorima Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milanom Kulićem i Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslavom Gajaninom.

Tokom konsultacija, mandatar Višković najavio je da će buduća Vlada nastaviti sa reformom sistema visokog obrazovanja i mjerama za dalju modernizaciju oba javna univerziteta, uključujući i intenzivna ulaganja u infrastrukturu i niz mjera za unapređenje studentskog standarda.

Mandatar Višković istakao je da će nova vlada nastaviti sa podrškom podrškom izgradnji novog objekta banjalučkog Arhitektonsko-građevinsko geodetskog fakulteta, dok se, istovremeno, u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu izvode 20 miliona KM vrijedni projekti izgradnje objekata Rektorata, Muzičke akademije, studentskog doma i Fakulteta fizičke kulture.

Takođe, naglašena je potreba usklađivanja studijskih programa sa potrebama tržišta rada, te ukazano da bi jedna od reformskih mjera mogla biti i osnivanje naučnoistraživačkih centara u kojim bi bili angažovani najuspješniji studenti oba univerziteta.

Rektori Gajanin i Kulić zahvalili su se na dosadašnjoj, intenzivnoj podršci u smislu jačanja infrastrukturnih kapaciteta, ali i mjera za unapređenje položaja studenata, uključujući i omogućavanje besplatnog smještaja u studentskim domovima.

Istovremeno, rektori su izrazili zadovoljstvo sprovođenjem programa zapošljavanja najuspješnijih studenata sa oba univerziteta u institucijama Republike Srpske, te izrazili očekivanje da će ovakva praksa biti nastavljena i u budućnosti.