Универзитет у Источном Сарајеву и Матична библиотека организовали „Сусрет с писцима“

Универзитет у Источном Сарајеву и Матична библиотека Источно Сарајево организовали су „Сусрет са писцима“ гдје је издавачку дјелатност представио познати савремени руски писац Николај Свечин и српски писац Жељко Пржуљ који је добитник награде Централне градске јавне библиотеке Санкт Петербурга „Мајаковски“ 2020. године за историјски роман „Сами на свијету“.

Овај догађај одржан је 28. новембра у Матичној библиотеци, а у оквиру Међународног образовног форума „Руски језик и евроазијски вектор у развоју образовања, науке и културе“.

Основна тема сусрета писаца била је представљање и популаризација жанра историјског криминалистичког романа у различитим интерпретацијама и историјским оквирима, те је руски писац Николај Свечин најавио је да ће ускоро писати роман заснован на историјским догађајима који су се одиграли на нашим просторима.

Такође, Свечин је најавио да ће ускоро бити објављена и издања неких од његових књига на српском језику у издању Издавачке куће “Информатика”.

Наводећи да је много читао и слушао о блискости Срба и Руса, Свечин је истакао да је дошао у Републику Српску како би се у то увјерио и стекао лична сазнања.

“Посебно је интересантно да будем у Сарајеву, гдје је почео Први свјетски рат, а с којим је у блиској вези и Други свјетски рат, тако да је цијела историја 20. вијека у вези са овим мјестом”, рекао је Свечин, подсјетивши да је до сада имао више од 300 сусрета са читаоцима у Русији, али и ван њених граница, укључујући представљања у Прагу, Бечу и Будимпешти.

Током “Сусрета са писцима” представио се и Жељко Пржуљ, стваралац из Источног Сарајева, који је говорио о својим историјским романима “Рука анђела” – дјелу које из позиције Србина западно од Дрине говори о Првом свјетском рату, те “Сами на свијету” – скупу аутентичних свједочења сарајевских Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1990. до 1996. године.

У конкуренцији 24 наслова из исто толико земаља Сјеверне и Јужне Америке, Европе и Азије роман “Сами на свијету” проглашен је најбољом књигом у 2020. години аутора ван руског говорног подручја, која се сваке године бира у организацији библиотеке “Владимир Мајаковски” из Санкт Петербурга.