Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Matična biblioteka organizovali „Susret s piscima“

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovali su „Susret sa piscima“ gdje je izdavačku djelatnost predstavio poznati savremeni ruski pisac Nikolaj Svečin i srpski pisac Željko Pržulj koji je dobitnik nagrade Centralne gradske javne biblioteke Sankt Peterburga „Majakovski“ 2020. godine za istorijski roman „Sami na svijetu“.

Ovaj događaj održan je 28. novembra u Matičnoj biblioteci, a u okviru Međunarodnog obrazovnog foruma „Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture“.

Osnovna tema susreta pisaca bila je predstavljanje i popularizacija žanra istorijskog kriminalističkog romana u različitim interpretacijama i istorijskim okvirima, te je ruski pisac Nikolaj Svečin najavio je da će uskoro pisati roman zasnovan na istorijskim događajima koji su se odigrali na našim prostorima.

Takođe, Svečin je najavio da će uskoro biti objavljena i izdanja nekih od njegovih knjiga na srpskom jeziku u izdanju Izdavačke kuće “Informatika”.

Navodeći da je mnogo čitao i slušao o bliskosti Srba i Rusa, Svečin je istakao da je došao u Republiku Srpsku kako bi se u to uvjerio i stekao lična saznanja.

“Posebno je interesantno da budem u Sarajevu, gdje je počeo Prvi svjetski rat, a s kojim je u bliskoj vezi i Drugi svjetski rat, tako da je cijela istorija 20. vijeka u vezi sa ovim mjestom”, rekao je Svečin, podsjetivši da je do sada imao više od 300 susreta sa čitaocima u Rusiji, ali i van njenih granica, uključujući predstavljanja u Pragu, Beču i Budimpešti.

Tokom “Susreta sa piscima” predstavio se i Željko Pržulj, stvaralac iz Istočnog Sarajeva, koji je govorio o svojim istorijskim romanima “Ruka anđela” – djelu koje iz pozicije Srbina zapadno od Drine govori o Prvom svjetskom ratu, te “Sami na svijetu” – skupu autentičnih svjedočenja sarajevskih Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1990. do 1996. godine.

U konkurenciji 24 naslova iz isto toliko zemalja Sjeverne i Južne Amerike, Evrope i Azije roman “Sami na svijetu” proglašen je najboljom knjigom u 2020. godini autora van ruskog govornog područja, koja se svake godine bira u organizaciji biblioteke “Vladimir Majakovski” iz Sankt Peterburga.