Међународни образовни форум „Руски језик и евроазијски вектор у развоју образовања, науке и културе“

Универзитет у Источном Сарајеву и партнерски универзитети из Руске Федерације организују Међународни образовни форум „ Руски језик и евроазијски вектор у развоју образовања, науке и културе“ који ће се одржати 28. новембра са почетком у 10.00 часова на Филозофском факултету Пале.

Основна тема Форума биће изазови у високом образовању и науци на евроазијском простору, као и положај руског језика као базе за интернационализацију у образовању, науци и култури.

Свечаној церемонији отварања Међународног образовног форума присуствоваће амбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини Њ.Е. Игор Калабухов, који ће представницима Универзитета у Источном Сарајеву уручити одликовање за допринос развоју сарадње Универзитета са институцијама образовања, науке и културе Руске Федерације.

Осим Њ.Е. амбасадора Калабухова, догађају ће присуствовати министар образовања, науке и омладинске политике Нижњеновгородске области Олга Петрова, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, декан Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић, те представници универзитета који су организатори Округлог стола.

У оквиру Форума биће потписан споразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву и Државног универзитета у Нижњем Новгороду из Руске Федерације.

Изјаве за медије планиране су у 9.45 часова.

 

„Сусрет с писцима“

У оквиру догађаја Међународни образовни форум „Руски језик и евроазијски вектор у развоју образовања, науке и културе“ у Матичној библиотеци Источно Сарајево 28.11.2022. године са почетком у 12.00 часова биће организован „Сусрет са писцима“ гдје ће издавачку дјелатност представити познати савремени руски писац Николај Свечин и српски писац Жељко Пржуљ који је добитник награде Централне градске јавне библиотеке Санкт Петербурга „Мајаковски“ 2020. године за историјски роман „Сами на свијету“.

Основна тема сусрета писаца јесте представљање и популаризација жанра историјског романа у различитим интерпретацијама и историјским оквирима.