Međunarodni obrazovni forum „Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture“

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i partnerski univerziteti iz Ruske Federacije organizuju Međunarodni obrazovni forum „ Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture“ koji će se održati 28. novembra sa početkom u 10.00 časova na Filozofskom fakultetu Pale.

Osnovna tema Foruma biće izazovi u visokom obrazovanju i nauci na evroazijskom prostoru, kao i položaj ruskog jezika kao baze za internacionalizaciju u obrazovanju, nauci i kulturi.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Međunarodnog obrazovnog foruma prisustvovaće ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Nj.E. Igor Kalabuhov, koji će predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu uručiti odlikovanje za doprinos razvoju saradnje Univerziteta sa institucijama obrazovanja, nauke i kulture Ruske Federacije.

Osim Nj.E. ambasadora Kalabuhova, događaju će prisustvovati ministar obrazovanja, nauke i omladinske politike Nižnjenovgorodske oblasti Olga Petrova, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović, te predstavnici univerziteta koji su organizatori Okruglog stola.

U okviru Foruma biće potpisan sporazum o saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Državnog univerziteta u Nižnjem Novgorodu iz Ruske Federacije.

Izjave za medije planirane su u 9.45 časova.

 

„Susret s piscima“

U okviru događaja Međunarodni obrazovni forum „Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture“ u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo 28.11.2022. godine sa početkom u 12.00 časova biće organizovan „Susret sa piscima“ gdje će izdavačku djelatnost predstaviti poznati savremeni ruski pisac Nikolaj Svečin i srpski pisac Željko Pržulj koji je dobitnik nagrade Centralne gradske javne biblioteke Sankt Peterburga „Majakovski“ 2020. godine za istorijski roman „Sami na svijetu“.

Osnovna tema susreta pisaca jeste predstavljanje i popularizacija žanra istorijskog romana u različitim interpretacijama i istorijskim okvirima.