Успјешно одржана шеста конференција „Примијењене технологије у машинском инжењерству – Комета 2022“

Шеста конференција „Примијењене технологије у машинском инжењерству – Комета 2022“, која је окупила домаће и стручњаке из иностранства из широког подручја машинског инжењерства, одржана је на Јахорини у периоду од  17. до 19. новембра у организацији Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Машинског факултета проф. др Милија Краишник рекао је како је конференција организована у седам секција те да је било пријављено 120 радова, од којих је за објаву у зборнику одабран 101 рад и 4 пленарна излагања еминентних професора из Словеније, Хрватске, Србије и Грчке.

„Рекордан број аутора и коаутора, њих 300 из 25 земаља свијета, резултат је наших активности у прошлости у смислу међународне видљивости конференције и подизања њеног угледа и рејтинга, не само регионалног него и ширим међународним круговима“, рекао је декан Краишник.

Он је додао да је посебна секција намијењена за млађе колеге, студенте, чији су радови рецензирани блажим критеријумима.

„Њихове научноистраживачке активности настале су као резултат израде мастер радова, а неки дио радова настао је као дио реализације студентских пројеката“, прецизирао је декан Краишник.

Професор Машинског факултета Универзитета у Марибору Томаж Вухерер, који води лабораторију за заваривање, рекао је да ће учеснике конференције упознати о експериментима која се спроводе у овој лабораторији, те изразио увјерење да је ово само почетак даље сарадње.

Један од циљева конференције јесте да се кроз јавне презентације актуелних научно-истраживачких достигнућа и нових конструкционих рјешења допринесе повећању конкурентности националних привредних субјеката.

Организатори конференције увјерени су да ће она још више ојачати сарадњу са академском заједницом, начуно-истраживачким институцијама и са привредним субјектима, те да ће створити боље окружење за интензивнији индустријски развој.

Конференција је одржана у хотелу „Рајска долина“ на Јахорини.