Uspješno održana šesta konferencija „Primijenjene tehnologije u mašinskom inženjerstvu – Kometa 2022“

Šesta konferencija „Primijenjene tehnologije u mašinskom inženjerstvu – Kometa 2022“, koja je okupila domaće i stručnjake iz inostranstva iz širokog područja mašinskog inženjerstva, održana je na Jahorini u periodu od  17. do 19. novembra u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Milija Kraišnik rekao je kako je konferencija organizovana u sedam sekcija te da je bilo prijavljeno 120 radova, od kojih je za objavu u zborniku odabran 101 rad i 4 plenarna izlaganja eminentnih profesora iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Grčke.

„Rekordan broj autora i koautora, njih 300 iz 25 zemalja svijeta, rezultat je naših aktivnosti u prošlosti u smislu međunarodne vidljivosti konferencije i podizanja njenog ugleda i rejtinga, ne samo regionalnog nego i širim međunarodnim krugovima“, rekao je dekan Kraišnik.

On je dodao da je posebna sekcija namijenjena za mlađe kolege, studente, čiji su radovi recenzirani blažim kriterijumima.

„Njihove naučnoistraživačke aktivnosti nastale su kao rezultat izrade master radova, a neki dio radova nastao je kao dio realizacije studentskih projekata“, precizirao je dekan Kraišnik.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Mariboru Tomaž Vuherer, koji vodi laboratoriju za zavarivanje, rekao je da će učesnike konferencije upoznati o eksperimentima koja se sprovode u ovoj laboratoriji, te izrazio uvjerenje da je ovo samo početak dalje saradnje.

Jedan od ciljeva konferencije jeste da se kroz javne prezentacije aktuelnih naučno-istraživačkih dostignuća i novih konstrukcionih rješenja doprinese povećanju konkurentnosti nacionalnih privrednih subjekata.

Organizatori konferencije uvjereni su da će ona još više ojačati saradnju sa akademskom zajednicom, načuno-istraživačkim institucijama i sa privrednim subjektima, te da će stvoriti bolje okruženje za intenzivniji industrijski razvoj.

Konferencija je održana u hotelu „Rajska dolina“ na Jahorini.