Економски факултет Брчко обиљежио 46 година постојања

Свечаном академијом поводом Дана Економског факултета Брчко, 11. новембра, обиљежено је 61 година Више економско-комерцијалне школе,  46 година Факултета и 25 година рада Факултета у саставу Универзитета у Источном Сарајеву.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, обраћајући се присутнима на свечаној академији, рекао је да је Економски факултет од стратешког значаја за Универзитет у Источном Сарајеву, у чијем саставу дјелује већ 25 година.

Ректор Кулић истакао је да је изузетно задовољан радом Факултета на којем је у протеклом периоду студирало преко 10 хиљада студената и диполомирало око 2300 студента, те подржао идеју изградње студентског дома у Брчком.

Говорећи о раду и изазовима са којима се Факултет сусреће, декан Факултета проф. др Лазар Радовановић истакао је да су име и традиција двије кључне компаративне предности значајне за садашњост и будућност Факултета.

„Овоме треба додати и врлине које красе запослене и студенте Факултета, искрену оданост и дубоко поштовање према Факултету и Универзитету, сталну одговорност наставног особља према студентима и осјећај заједништва и међусобног уважавања. Ови квалитети, из којих је, попут вишегодишњег стабла, израстао и развијао се Факултет, неодвојиви су од садашњости и чврст су темељ будућности Факултета“, рекао је декан Радовановић.

Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, господин Есед Кадрић, рекао је да Влада Дистрикта посебно вреднује улогу и значај Економског факултета и изразио жељу да овај Факултет у својим вриједностима и даље потраје.

Присуствујући академији поводом Дана Економског факултета, предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић је рекао да богата традиција ове високошколске установе представља доказ квалитета овог Факултета.

Он је подржао идеју изградње кампуса за смјештај студента као и увођење нових смјерова на Економском факултету који би својом атрактивношћу привукли студенте из других градова да студирају у Брчком.

Предсједнику Скупштине Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Синиши Милићу и градоначенику Еседу Кадрићу декан Факултета уручио је посебне захвалнице.

На скупу је говорио и проф. др Стеван Р. Стевић, који је на Факултету од његовог оснивања 1976. године, прво као студент, а затим и као професор који је на Факултету прошао сва звања од асистента до редовног професора.

Професор Стевић истакао је, поред осталог, да савремени услови живота и рада захтијевају да се студенти током студија припремају не само за академску заједницу, него и за тржиште рада.

Декан Радовановић и продекан за наставу и студентска питања проф. др Лејла Терзић додијелили су награде најбољим студентима, а у име студената захвалила се Николина Марковић, студенткиња треће године која је имала највећи просјек у другој години студија.

На свечаности су уручене дипоме дипломираним економистима и мастерима економије који су школске 2021/22. године завршили школовање на Факултету.