Ekonomski fakultet Brčko obilježio 46 godina postojanja

Svečanom akademijom povodom Dana Ekonomskog fakulteta Brčko, 11. novembra, obilježeno je 61 godina Više ekonomsko-komercijalne škole,  46 godina Fakulteta i 25 godina rada Fakulteta u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji, rekao je da je Ekonomski fakultet od strateškog značaja za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, u čijem sastavu djeluje već 25 godina.

Rektor Kulić istakao je da je izuzetno zadovoljan radom Fakulteta na kojem je u proteklom periodu studiralo preko 10 hiljada studenata i dipolomiralo oko 2300 studenta, te podržao ideju izgradnje studentskog doma u Brčkom.

Govoreći o radu i izazovima sa kojima se Fakultet susreće, dekan Fakulteta prof. dr Lazar Radovanović istakao je da su ime i tradicija dvije ključne komparativne prednosti značajne za sadašnjost i budućnost Fakulteta.

„Ovome treba dodati i vrline koje krase zaposlene i studente Fakulteta, iskrenu odanost i duboko poštovanje prema Fakultetu i Univerzitetu, stalnu odgovornost nastavnog osoblja prema studentima i osjećaj zajedništva i međusobnog uvažavanja. Ovi kvaliteti, iz kojih je, poput višegodišnjeg stabla, izrastao i razvijao se Fakultet, neodvojivi su od sadašnjosti i čvrst su temelj budućnosti Fakulteta“, rekao je dekan Radovanović.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, gospodin Esed Kadrić, rekao je da Vlada Distrikta posebno vrednuje ulogu i značaj Ekonomskog fakulteta i izrazio želju da ovaj Fakultet u svojim vrijednostima i dalje potraje.

Prisustvujući akademiji povodom Dana Ekonomskog fakulteta, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je rekao da bogata tradicija ove visokoškolske ustanove predstavlja dokaz kvaliteta ovog Fakulteta.

On je podržao ideju izgradnje kampusa za smještaj studenta kao i uvođenje novih smjerova na Ekonomskom fakultetu koji bi svojom atraktivnošću privukli studente iz drugih gradova da studiraju u Brčkom.

Predsjedniku Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniši Miliću i gradonačeniku Esedu Kadriću dekan Fakulteta uručio je posebne zahvalnice.

Na skupu je govorio i prof. dr Stevan R. Stević, koji je na Fakultetu od njegovog osnivanja 1976. godine, prvo kao student, a zatim i kao profesor koji je na Fakultetu prošao sva zvanja od asistenta do redovnog profesora.

Profesor Stević istakao je, pored ostalog, da savremeni uslovi života i rada zahtijevaju da se studenti tokom studija pripremaju ne samo za akademsku zajednicu, nego i za tržište rada.

Dekan Radovanović i prodekan za nastavu i studentska pitanja prof. dr Lejla Terzić dodijelili su nagrade najboljim studentima, a u ime studenata zahvalila se Nikolina Marković, studentkinja treće godine koja je imala najveći prosjek u drugoj godini studija.

Na svečanosti su uručene dipome diplomiranim ekonomistima i masterima ekonomije koji su školske 2021/22. godine završili školovanje na Fakultetu.