На Електротехничком факултету представљен пројекат Калцеа

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву 13. септембра представљен је међународни “ERASMUS+” пројекат Калцеа, на којем су присуствовали и партнери из Европске уније и земаља Западног Балкана.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву проф. др Божидар Поповић рекао је да у овом пројекту учествују истраживачи из 11 академских институција, од којих 3 долазе из земаља ЕУ и региона.

„Сарадња између високошколских  институција и привредног сектора постоји, а овај пројекат то и доказује. Наш факултет је постао значајна научна институција у Републици Српској и БиХ и зато смо уврштени у значајне европске пројекте“, рекао је декан Поповић.

Према његовим ријечима, пројекат Калцеа финансира се из европских фондова, а буџет овог пројекта износи око 900.000 евра.

„Од дијела тих средстава смо набавили јако значајну опрему за лабораторију у којој ћемо тестирати нове технологије. Такође, обезбиједили смо опрему и за једну рачунарску салу у којој ће студенти усавршавати своје знање“, рекао је декан Поповић.

Координатор пројекта Афродита Ктена, из Националног и Каподистријског Универзитета у Атини, појаснила је да је Калцеа “ERASMUS+” пројекат изградње капацитета који је намијењен за јачање капацитета у области образовања, као и обуке професионалаца.

„Један од главних циљева овог пројекта је обука професионалаца који ће бити спремни да учествују у процесима енергетске транзиције, односно нискокарбонској економији“, истакла је Ктена.

Ктена је додала да је главни циљ пројекта изградња центара иновација и знања у којима ће се користити најновија технологија из области нискокарбонске економије, као и међународна сарадња Универзитета у Атини и осталих универзитета у Европској унији и Западном Балкану.

„Ово је други пројекат на којем сарађујемо са Универзитетом у Источном Сарајеву и Електротехничким факултетом, те се надам да ће их бити још у будућности“, закључила је Ктена.

Ректор Универзитета у Пришини са сједиштем у Косовској Митровици проф. др Небојша Арсић изјавио је да је овај универзитет партнер на овом пројекту, те да сарадња универзитета даје добре резултате.

„Овај пројекат нема сврху промјене наставног плана и програма, као што имају неки други пројекти. Он је усмјерен на практичну имплементацију онога што студенти науче на факултетима у сарадњи са истраживачким институцијама као и са привредом. Желимо да школујемо људе који неће бити незапослени“, рекао је Арсић.

Према ријечима Срђана Лалета, продекана за настану на Електротехничком факултету, кључне ријечи које описују овај пројекат су „троугао знања“.

„Говоримо о повезивању академских заједница и истраживачких центара и компанија. Циљ је да дипломирани инжњењери пронађу посао у струци и прилагоде се трендовима и изазовима који их очекују у послу. Један од тих трендова је свакако зелена енергија, односно нови извори енергије“, рекао је Лале.

Лале истиче да је у Републици Српској и БиХ заступљена енергетска транзиција, и као императив се намеће прелазак са класичног начина производње електричне енергије на обновљиве изворе.

„Покушаћемо да образујемо инжењере, студенте мастер и докторских студија, који ће  стећи знање и вјештине, које ће им помоћи приликом пројкетовања, конструкције и инсталације фото-напонских и других система“, рекао је Лале.