Na Elektrotehničkom fakultetu predstavljen projekat Kalcea

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu 13. septembra predstavljen je međunarodni “ERASMUS+” projekat Kalcea, na kojem su prisustvovali i partneri iz Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Božidar Popović rekao je da u ovom projektu učestvuju istraživači iz 11 akademskih institucija, od kojih 3 dolaze iz zemalja EU i regiona.

„Saradnja između visokoškolskih  institucija i privrednog sektora postoji, a ovaj projekat to i dokazuje. Naš fakultet je postao značajna naučna institucija u Republici Srpskoj i BiH i zato smo uvršteni u značajne evropske projekte“, rekao je dekan Popović.

Prema njegovim riječima, projekat Kalcea finansira se iz evropskih fondova, a budžet ovog projekta iznosi oko 900.000 evra.

„Od dijela tih sredstava smo nabavili jako značajnu opremu za laboratoriju u kojoj ćemo testirati nove tehnologije. Takođe, obezbijedili smo opremu i za jednu računarsku salu u kojoj će studenti usavršavati svoje znanje“, rekao je dekan Popović.

Koordinator projekta Afrodita Ktena, iz Nacionalnog i Kapodistrijskog Univerziteta u Atini, pojasnila je da je Kalcea “ERASMUS+” projekat izgradnje kapaciteta koji je namijenjen za jačanje kapaciteta u oblasti obrazovanja, kao i obuke profesionalaca.

„Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je obuka profesionalaca koji će biti spremni da učestvuju u procesima energetske tranzicije, odnosno niskokarbonskoj ekonomiji“, istakla je Ktena.

Ktena je dodala da je glavni cilj projekta izgradnja centara inovacija i znanja u kojima će se koristiti najnovija tehnologija iz oblasti niskokarbonske ekonomije, kao i međunarodna saradnja Univerziteta u Atini i ostalih univerziteta u Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu.

„Ovo je drugi projekat na kojem sarađujemo sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu i Elektrotehničkim fakultetom, te se nadam da će ih biti još u budućnosti“, zaključila je Ktena.

Rektor Univerziteta u Prišini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić izjavio je da je ovaj univerzitet partner na ovom projektu, te da saradnja univerziteta daje dobre rezultate.

„Ovaj projekat nema svrhu promjene nastavnog plana i programa, kao što imaju neki drugi projekti. On je usmjeren na praktičnu implementaciju onoga što studenti nauče na fakultetima u saradnji sa istraživačkim institucijama kao i sa privredom. Želimo da školujemo ljude koji neće biti nezaposleni“, rekao je Arsić.

Prema riječima Srđana Laleta, prodekana za nastanu na Elektrotehničkom fakultetu, ključne riječi koje opisuju ovaj projekat su „trougao znanja“.

„Govorimo o povezivanju akademskih zajednica i istraživačkih centara i kompanija. Cilj je da diplomirani inžnjenjeri pronađu posao u struci i prilagode se trendovima i izazovima koji ih očekuju u poslu. Jedan od tih trendova je svakako zelena energija, odnosno novi izvori energije“, rekao je Lale.

Lale ističe da je u Republici Srpskoj i BiH zastupljena energetska tranzicija, i kao imperativ se nameće prelazak sa klasičnog načina proizvodnje električne energije na obnovljive izvore.

„Pokušaćemo da obrazujemo inženjere, studente master i doktorskih studija, koji će  steći znanje i vještine, koje će im pomoći prilikom projketovanja, konstrukcije i instalacije foto-naponskih i drugih sistema“, rekao je Lale.