Учесници научног скупа посјетили Мали Зејтинлик и манастир Соколица

Учесници научног скупа „Улога и значај Српског Сарајеву у стварању Републике Српске“ у организацији Универзитета у Источном Сарајеву и Града Источно Сарајево, а под покровитељством предсједника Владе Републике Српске, данас су, заједно са руководством Универзитета и Града посјетили српско војничко спомен-гробље “Мали Зејтинлик” на Сокоцу.

На спомен-гробљу је служен помен за погинуле српске борце и убијене цивиле, а потом су положени вијенци, поводом Дана и крсне славе Града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић подсјетио је да и Универзитет слави 30 година постојања управо захваљујући борби српских бораца који почивају на овом војничком спомен гробљу на Сокоцу, те истакао да се и од академске заједнице очекује да јасно и гласно стане у одбрану српског идентитета и Републике Српске.

“Ови људи су дали своје животе за Републику Срспку, себе уградили у вјечност и наш неопростиви гријех би био да се њима сваке године на овај дан не ода посебна пажња и захвалност за оно што су учинили за наш народ, Српску и наш Универзитет”, рекао је ректор Кулић.

Учесници научног скупа, организованог у оквиру обиљежавања јубилеја 30 година од оснивања Универзитета, посјетили су и манастир Светог великомученикa Георгија на Равној Романији на чијим зидовима су уписана имена више од 4.000 бораца Сарајевско-романијске регије погинулих за одбрану Српске.