Učesnici naučnog skupa posjetili Mali Zejtinlik i manastir Sokolica

Učesnici naučnog skupa „Uloga i značaj Srpskog Sarajevu u stvaranju Republike Srpske“ u organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Grada Istočno Sarajevo, a pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Srpske, danas su, zajedno sa rukovodstvom Univerziteta i Grada posjetili srpsko vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu.

Na spomen-groblju je služen pomen za poginule srpske borce i ubijene civile, a potom su položeni vijenci, povodom Dana i krsne slave Grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić podsjetio je da i Univerzitet slavi 30 godina postojanja upravo zahvaljujući borbi srpskih boraca koji počivaju na ovom vojničkom spomen groblju na Sokocu, te istakao da se i od akademske zajednice očekuje da jasno i glasno stane u odbranu srpskog identiteta i Republike Srpske.

“Ovi ljudi su dali svoje živote za Republiku Srspku, sebe ugradili u vječnost i naš neoprostivi grijeh bi bio da se njima svake godine na ovaj dan ne oda posebna pažnja i zahvalnost za ono što su učinili za naš narod, Srpsku i naš Univerzitet”, rekao je rektor Kulić.

Učesnici naučnog skupa, organizovanog u okviru obilježavanja jubileja 30 godina od osnivanja Univerziteta, posjetili su i manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji na čijim zidovima su upisana imena više od 4.000 boraca Sarajevsko-romanijske regije poginulih za odbranu Srpske.