Потписан споразум о сарадњи између Универзитета у Источном Сарајеву и Викимедијине заједнице

Универзитет у Источном Сарајеву и Викимедијина заједница Републике Српске су 13. јуна потписали споразум о сарадњи са циљем организовања различитих облика радионица, семинара и стручних конференција које могу бити корисне како професорима тако и студентима Универзитета у Источном Сарајеву.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић изразио је задовољство што је Универзитет у Источном Сарајеву један од пионира међу високошколским институцијама у Босни и Херцеговини када је у питању сарадња са Викимедијом Републике Српске.

Он је изразио наду да ће сарадња са Викимедијом Републике Српске допринијети популаризацији Универзитета у Источном Сарајеву и да ће се, између осталог, повећати видљивост свих факултета који функционишу у оквиру овог универзитета на највећој свјетској енциклопедији – Википедији.

Предсједница Викимедијине заједнице Републике Српске Бојана Подгорица је изјавила да је потписивање споразума са Универзитетом у Источном Сарајеву још један од доказа који потврђују зрелост и озбиљност рада Викимедијине заједнице Републике Српске која је почела са радом 2015.године.

Координатор образовног програма Викимедијине заједнице Републике Српске Вук Вучетић рекао је да потписивање споразума са Унверзитетом у Источном Сарајеву представља значајан дан за Викимедијину заједницу Републике Српске и изразио наду да ће у наредном периоду бити организовано низ радионица, семинара и стручних конференција на којем ће учешће узети студенти и професори са различитих факултета.

Вучетић, који је и доцент на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, напоменуо је да је један од циљева Викимедијиног образовног програма афирмација Википедије и Википедијиних алата у свакодневном раду и настави.

Сарадња ће се одвијати у оквирима Еду Вики образовног програма Викимедијине заједнице Републике Српске који је покренут 2016. године, а који представља програм сарадње са свим образовним институцијама. Поред локалног, програм је истовремено и међународног карактера и односи се и на сарадњу са образовним институцијама у земљама у којима постоје Викимедијини огранци.