Potpisan sporazum o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Vikimedijine zajednice

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Vikimedijina zajednica Republike Srpske su 13. juna potpisali sporazum o saradnji sa ciljem organizovanja različitih oblika radionica, seminara i stručnih konferencija koje mogu biti korisne kako profesorima tako i studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić izrazio je zadovoljstvo što je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedan od pionira među visokoškolskim institucijama u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju saradnja sa Vikimedijom Republike Srpske.

On je izrazio nadu da će saradnja sa Vikimedijom Republike Srpske doprinijeti popularizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i da će se, između ostalog, povećati vidljivost svih fakulteta koji funkcionišu u okviru ovog univerziteta na najvećoj svjetskoj enciklopediji – Vikipediji.

Predsjednica Vikimedijine zajednice Republike Srpske Bojana Podgorica je izjavila da je potpisivanje sporazuma sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu još jedan od dokaza koji potvrđuju zrelost i ozbiljnost rada Vikimedijine zajednice Republike Srpske koja je počela sa radom 2015.godine.

Koordinator obrazovnog programa Vikimedijine zajednice Republike Srpske Vuk Vučetić rekao je da potpisivanje sporazuma sa Unverzitetom u Istočnom Sarajevu predstavlja značajan dan za Vikimedijinu zajednicu Republike Srpske i izrazio nadu da će u narednom periodu biti organizovano niz radionica, seminara i stručnih konferencija na kojem će učešće uzeti studenti i profesori sa različitih fakulteta.

Vučetić, koji je i docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, napomenuo je da je jedan od ciljeva Vikimedijinog obrazovnog programa afirmacija Vikipedije i Vikipedijinih alata u svakodnevnom radu i nastavi.

Saradnja će se odvijati u okvirima Edu Viki obrazovnog programa Vikimedijine zajednice Republike Srpske koji je pokrenut 2016. godine, a koji predstavlja program saradnje sa svim obrazovnim institucijama. Pored lokalnog, program je istovremeno i međunarodnog karaktera i odnosi se i na saradnju sa obrazovnim institucijama u zemljama u kojima postoje Vikimedijini ogranci.