Планиран упис 1.693 бруцоша на 49 студијских програма

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић одржао је данас конференцију за медије и рекао да је у академској 2022/23. години планиран упис 1.693 студента на први циклус студија на 49 студијских програма, те позвао свршене средњошколце да, у складу са својим интересовањима, изаберу један од њих.

Ректор Кулић је навео да се Универзитет у Источном Сарајеву задржао на квотама од прошле године, те да ће се од планираног броја уписаних студената њих 1.231 финансирати из буџета Републике Српске, 224 самофинансирајућа, 141 студент страни држављанин, те 97 ванредних.

Новина је да је у овој академској години расписан конкурс за пријем прве генерације студената на студијски програм Агромедитеранска производња, који је лиценциран 2013. године, али до сада није био довољан број заинтересовани кандидата, тако да није била уписана ниједна генерација.

“Морам да изразим задовољство и захвалност Требињу и његовом градоначелнику на несебичној помоћи и подршци у опремању просторија за овај нови студјски програм”, рекао је ректор Кулић.

Говорећи о другом циклусу студија, ректор Кулић је навео да је Универзитет планирао упис 889 студената – 433 чије ће се школовање финансирати из буџета Републике Српске, 239 студената који ће сами финансирати своје школовање, 76 страних држављана и 141 ванредни студент.

На другом циклусу студија нема нових студијских програма, али се сваке године врши модернизација студијских програма – процедура која је дефинисана законом, а врши се промјена наставних планова, прије свега програма, односно њихово прилагођавање потребама тржишта рада, савременим студијским програмима у Европи и свијету.

Говорећи о трећем циклусу студија у академској 2022/23. години, ректор Кулић рекао да је конкурс расписан за 11 студијских програма, који су били и претходних година, а планиран је упис 91 студента.

“У ресорном министарству је у процедури шест нових студијских програма и то на Богословском факултету у Фочи, на Музичкој академији вокално-инструментални студијски програм, те на Економском факултету Пале, Факултету пословне економије у Бијељини и два студијска програма на Факултету за производњу и менаџмент”, рекао је ректор Кулић, те додао да се очекује да ово буде реализовано у академској 2023/24. години.

Он је подсјетио да је конкурс за упис студената на Универзитет у Источном Сарајеву за академску 2022/23. годину расписан 8. јуна, а од 20. јуна почиње прјављивање кандидата, будућих студената на поједине студијске програме.

Пријемни испит ће бити одржан 27. и 28. јуна, 29. јуна ће бити објављени резултати првог уписног рока, док упис студената почиње од 4. јула.

Пријем докумената на други, али и трећи циклус студија почиње од 20. јуна до 21. октобра, а 23. октобра је пријемни испит, након чега слиједи упис примљених кандидата.

Ректор Кулић је истакао да очекује већи упис студената на Медицинском факултету, на Стоматологији за стране студенте на енглеском језику, али и на Електротехничком факултету, Машинском, те Ликовној академији у Требињу, али и на другим факултетима, који су имали припремну наставу за упис студената.

Ректор Кулић је изразио задовољство кампањом уписа коју су факултети одрадили за академску 2022-2023. годину, те додао да, уколико може бити позитивно нешто у мањем броју студената од 2010. године, то је да професори сада могу више да се посвете сваком студенту.

“На видимо ниједан разлог да млади иду на неки универзитет у окружењу, кад овдје могу добити адекватно, квалитетно образовање, а пажњу, поштовање и посвећеност сигурно неће добити ни на једном универзитету у регији”, поручио је ректор Универзитета у Источном Сарајеву.