Planiran upis 1.693 brucoša na 49 studijskih programa

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić održao je danas konferenciju za medije i rekao da je u akademskoj 2022/23. godini planiran upis 1.693 studenta na prvi ciklus studija na 49 studijskih programa, te pozvao svršene srednjoškolce da, u skladu sa svojim interesovanjima, izaberu jedan od njih.

Rektor Kulić je naveo da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu zadržao na kvotama od prošle godine, te da će se od planiranog broja upisanih studenata njih 1.231 finansirati iz budžeta Republike Srpske, 224 samofinansirajuća, 141 student strani državljanin, te 97 vanrednih.

Novina je da je u ovoj akademskoj godini raspisan konkurs za prijem prve generacije studenata na studijski program Agromediteranska proizvodnja, koji je licenciran 2013. godine, ali do sada nije bio dovoljan broj zainteresovani kandidata, tako da nije bila upisana nijedna generacija.

„Moram da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost Trebinju i njegovom gradonačelniku na nesebičnoj pomoći i podršci u opremanju prostorija za ovaj novi studjski program“, rekao je rektor Kulić.

Govoreći o drugom ciklusu studija, rektor Kulić je naveo da je Univerzitet planirao upis 889 studenata – 433 čije će se školovanje finansirati iz budžeta Republike Srpske, 239 studenata koji će sami finansirati svoje školovanje, 76 stranih državljana i 141 vanredni student.

Na drugom ciklusu studija nema novih studijskih programa, ali se svake godine vrši modernizacija studijskih programa – procedura koja je definisana zakonom, a vrši se promjena nastavnih planova, prije svega programa, odnosno njihovo prilagođavanje potrebama tržišta rada, savremenim studijskim programima u Evropi i svijetu.

Govoreći o trećem ciklusu studija u akademskoj 2022/23. godini, rektor Kulić rekao da je konkurs raspisan za 11 studijskih programa, koji su bili i prethodnih godina, a planiran je upis 91 studenta.

„U resornom ministarstvu je u proceduri šest novih studijskih programa i to na Bogoslovskom fakultetu u Foči, na Muzičkoj akademiji vokalno-instrumentalni studijski program, te na Ekonomskom fakultetu Pale, Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini i dva studijska programa na Fakultetu za proizvodnju i menadžment“, rekao je rektor Kulić, te dodao da se očekuje da ovo bude realizovano u akademskoj 2023/24. godini.

On je podsjetio da je konkurs za upis studenata na Univerzitet u Istočnom Sarajevu za akademsku 2022/23. godinu raspisan 8. juna, a od 20. juna počinje prjavljivanje kandidata, budućih studenata na pojedine studijske programe.

Prijemni ispit će biti održan 27. i 28. juna, 29. juna će biti objavljeni rezultati prvog upisnog roka, dok upis studenata počinje od 4. jula.

Prijem dokumenata na drugi, ali i treći ciklus studija počinje od 20. juna do 21. oktobra, a 23. oktobra je prijemni ispit, nakon čega slijedi upis primljenih kandidata.

Rektor Kulić je istakao da očekuje veći upis studenata na Medicinskom fakultetu, na Stomatologiji za strane studente na engleskom jeziku, ali i na Elektrotehničkom fakultetu, Mašinskom, te Likovnoj akademiji u Trebinju, ali i na drugim fakultetima, koji su imali pripremnu nastavu za upis studenata.

Rektor Kulić je izrazio zadovoljstvo kampanjom upisa koju su fakulteti odradili za akademsku 2022-2023. godinu, te dodao da, ukoliko može biti pozitivno nešto u manjem broju studenata od 2010. godine, to je da profesori sada mogu više da se posvete svakom studentu.

„Na vidimo nijedan razlog da mladi idu na neki univerzitet u okruženju, kad ovdje mogu dobiti adekvatno, kvalitetno obrazovanje, a pažnju, poštovanje i posvećenost sigurno neće dobiti ni na jednom univerzitetu u regiji“, poručio je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.