Представници Универзитета у Источном Сарајеву на Фестивалу науке

Универзитет у Источном Сарајеву представља се на 10. Фестивалу науке који је данас отворен у Бањој Луци.

На овогодишњем Фестивалу науке Универзитет ће представити Електротехнички факултет са темама Паметни аутић и Теслин трансформатор, као и Пољоприредни факултет са темама Инструменти за премјер дрвећа и жбуња и Колекција стијена и минерала.

Машински факултет ће представити тему Машинство 21. вијека, практичне вјежбе и експерименти из термовизије, мјерење силе, 3Д скенирања и штампања, примјене информационих технологија у машинству које ће доказати да је техника будућност.

На Фестивалу науке представља се и Технолошки факултет са темом Завирите у чаробни свијет науке (експерименти и демонстрације).

Посјетиоце овогодишњег Фестивала науке очекује више од 150 експеримената и презентација, више од 30 излагача, 32 пројекције планетаријума и 6 пројекција научно популарних представа за дјецу.

Десети по реду Фестивал науке у организацији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске одржава се 18. и 19. маја 2022. године.

Како су навели организатори, циљ Фестивала науке је популаризација науке и њено представљање на занимљив начин ученицима основних и средњих школа, те осталим посјетиоцима.

Током трајања овог догађаја, посјетиоци имају прилику посјетити садржаје од 10 до 19 часова у Каменој кући и на Природно-математичком факултету УНИБЛ, с тим што ће посјете тераријуму и акваријуму бити отворене од 10 до 16 часова. Улаз је бесплатан.