Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Festivalu nauke

Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavlja se na 10. Festivalu nauke koji je danas otvoren u Banjoj Luci.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke Univerzitet će predstaviti Elektrotehnički fakultet sa temama Pametni autić i Teslin transformator, kao i Poljopriredni fakultet sa temama Instrumenti za premjer drveća i žbunja i Kolekcija stijena i minerala.

Mašinski fakultet će predstaviti temu Mašinstvo 21. vijeka, praktične vježbe i eksperimenti iz termovizije, mjerenje sile, 3D skeniranja i štampanja, primjene informacionih tehnologija u mašinstvu koje će dokazati da je tehnika budućnost.

Na Festivalu nauke predstavlja se i Tehnološki fakultet sa temom Zavirite u čarobni svijet nauke (eksperimenti i demonstracije).

Posjetioce ovogodišnjeg Festivala nauke očekuje više od 150 eksperimenata i prezentacija, više od 30 izlagača, 32 projekcije planetarijuma i 6 projekcija naučno popularnih predstava za djecu.

Deseti po redu Festival nauke u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske održava se 18. i 19. maja 2022. godine.

Kako su naveli organizatori, cilj Festivala nauke je popularizacija nauke i njeno predstavljanje na zanimljiv način učenicima osnovnih i srednjih škola, te ostalim posjetiocima.

Tokom trajanja ovog događaja, posjetioci imaju priliku posjetiti sadržaje od 10 do 19 časova u Kamenoj kući i na Prirodno-matematičkom fakultetu UNIBL, s tim što će posjete terarijumu i akvarijumu biti otvorene od 10 do 16 časova. Ulaz je besplatan.