Додијељен сертификат за акредитоване методе у подручју механичких и металографских испитивања

Реализујући стратешке циљеве развоја, Машински факултет Источно Сарајево је добијањем сертификата завршио активности у вези са акредитацијом Центра акредитованих лабораторија, односно Лабораторије за заваривање и испитивање материјала.

Наиме, након анализе научно-истраживачких ресурса, кадровске оспособљености и просторних капацитета, Научно-наставно вијеће је у мају 2021. године исказало опредјељење за оснивање Тијела за оцјену усаглашености (ТОУ), односно Центра акредитованих лабораторија у чијем саставу би се налазиле све лабораторије које у свом домену рада користе акредитоване методе испитивања материјела и производа. Након изузетно захтјевних активности које су биле фокусиране на усаглашавање система управљања са стандардом BAS EN ISO/IEC 17025:2018 и испуњавања других услова, процес акредитовања од стране националног тијела за актедитацију, тј. Института за акредитацију Босне и Херцеговине – БАТА, је успјешно реализован.

Лабораторија за заваривање и испитивање материјала је, кроз поступак акредитовања, доказала да се у резултате испитивања може имати повјерење. Узимајући у обзир да је Институт за акредитовање БиХ потписник Билатералног споразума са Европском организацијом за акредитацију као и споразума са ILAC-ом (Међународна организација за сарадњу у подручју акредитованих лабораторија), извјештаји које издаје наша лабораторија у акредитованом подручју сада могу бити прихваћени у цијелом свијету.

Потребно је нагласити да смо у току поступка акредитације имали добру сарадњу са БАТА-ом, а посебно са БАТА – Тимом за оцјењивање, који је, на професионалан начин, провео оцјењивање наше лабораторије.

Акредитација метода испитивања металних материјала и производа од металних материјала, набавка неопходне опреме и едукација особља је подржана кроз пројекат „Европски оквир за развој стратегија и политика за мала и средња предузећа у Босни и Херцеговини – СБА у БиХ“ који је имплементирала Еда – Агенција за развој предузећа, а финансијска средства је обезбиједила Шведска развојна агенција SIDA. Руководство Факултета изражава захвалност особљу Машинског факултета које је уз велику посвећеност и залагање успјело завршити све активности у веома кратком року.

Наши напори у будућности ће бити усмјерени на континуирано унапрјеђење система квалитета у раду акредитованог центра, те јачању подршке, прије свега малим и средњим предузећима у циљу повећања њихове конкурентности на домаћем и иностраном тржишту. Такође, значајан дио наших активности односиће се и на јачање свијести код студентске популације о значају акредитације и примјени појединих метода испитивања, те коришћењу еталониране мјерне опреме у научно-истраживачке сврхе.

Детаљан приказ метода у акредитованом подручју механичких и металографских испитивања, укључујући и мјерни опсег можете погледати ОВДЈЕ.

Позив привредним субјектима за сарадњу са Машинским факултетом Источно Сарајево можете прочитати ОВДЈЕ.