Споразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву и Шиншу Универзитета из Јапана

Универзитет у Источном Сарајеву и престижни Шиншу Универзитет /Shinshu University/ из Јапана, који спада у 1000 најбољих универзитета у свијету (The Center for World University Rankings – CWUR, QS World University Rankings) потписали су Споразум о сарадњи на период од пет година.

Споразум о сарадњи су потписали ректор Шиншу Универзитета проф. Соичира Накамура /Soichiro Nakamura/ и ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић.

Званична церемонија потписивања споразума организована је 14. априла 2022. године на јапанском универзитету у префектури Нагано. С обзиром на околности изазване пандемијом COVID-19 и немогућности личног присуства руководства, у име Универзитета у Источном Сарајеву је присуствовао амбасадор Босне и Херецеговине у Јапану Њ.Е. Синиша Берјан. Контакт између два универзитета остварен је посредовањем Амбасаде Босне и Херцeговине у Јапану.

Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја, као и учешће у пројектима од обостраног интереса, са посебним фокусом на сарадњу између медицинских и пољопривредних факултета два универзитета.

Амбасадор Берјан је у име ректора Универзитета у Источном Сарајеву уручио пригодан поклон ректору јапанског универзитета са симболиком природних љепота и пољопривредних потенцијала Републике Српске.

Шиншу универзитет са три кампуса, основан давне 1949. године, неколико годиина заредом проглашен је најбољим еколошким јапанским универзитетом, а према свјетској листи „UI GreenMetric World University Rankings 2020“ еколошких универзитета, Шиншу универзитет заузима 38. позицију.