Sporazum o saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Šinšu Univerziteta iz Japana

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i prestižni Šinšu Univerzitet /Shinshu University/ iz Japana, koji spada u 1000 najboljih univerziteta u svijetu (The Center for World University Rankings – CWUR, QS World University Rankings) potpisali su Sporazum o saradnji na period od pet godina.

Sporazum o saradnji su potpisali rektor Šinšu Univerziteta prof. Soičira Nakamura /Soichiro Nakamura/ i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma organizovana je 14. aprila 2022. godine na japanskom univerzitetu u prefekturi Nagano. S obzirom na okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstva, u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu je prisustvovao ambasador Bosne i Herecegovine u Japanu Nj.E. Siniša Berjan. Kontakt između dva univerziteta ostvaren je posredovanjem Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu.

Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja, kao i učešće u projektima od obostranog interesa, sa posebnim fokusom na saradnju između medicinskih i poljoprivrednih fakulteta dva univerziteta.

Ambasador Berjan je u ime rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu uručio prigodan poklon rektoru japanskog univerziteta sa simbolikom prirodnih ljepota i poljoprivrednih potencijala Republike Srpske.

Šinšu univerzitet sa tri kampusa, osnovan davne 1949. godine, nekoliko godiina zaredom proglašen je najboljim ekološkim japanskim univerzitetom, a prema svjetskoj listi „UI GreenMetric World University Rankings 2020“ ekoloških univerziteta, Šinšu univerzitet zauzima 38. poziciju.