На Електротехничком факултету организована бесплатна школа програмирања за средњошколце

Омладинско удружење студената Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву „СТЕЛЕКС” организовало је бесплатну школу програмирања за све ученике средњих школа са територије града Источно Сарајево.

У свечаној сали Електротехничког факултета у понедјељак, 28. марта, отворена је школа веб програмирања “WEBS”. Полазницима је уприличен свечани пријем и уручени су симболични поклони.

У уводном обраћању полазницима, предсједница СТЕЛЕКС-а Милица Ивковић је истакла да је приликом избора области вођено рачуна о томе да школа буде прилагођена како за апсолутне почетнике, тако и за оне који су се раније сусретали са овим видом програмирања.

“Током трајања предавања, полазници ће да науче концепт, начин функционисања и рад веб страница. Примили смо преко 50 пријава, али је, нажалост, због ограничених просторних ресурса и људског кадра потврђено 38. Полазници ће имати прилику да виде и на који начин се организује настава на Електротехничком факултету, као и да чују искуства наших најбољих студената, који су уједно и предавачи у овој школи. Надам се да ће овакви видови едукације постати традиција на Електротехничком факултету, на обострано задовољство предавача и полазника”, рекла је Ивковићева.

Присутнима се обратио и потпредсједник СТЕЛЕКС-а Василије Чабаркапа који је појаснио начин реализације школе програмирања.

“Школа програмирања ће се одвијати у шест термина, с тим да ће првих пет термина бити едукативног, а посљедњи, шести, такмичарског карактера гдје ћемо најбољег полазника наградити са 100 КМ. Школа ‘WEBS’ је прилагођена апсолутним почетницима, тако да не захтјева никаква претходна знања из области информационих технологија и програмирања“, рекао је Чабаркапа.

Он је прецизирао да ће се током едукативног дијела проћи кроз градиво frontend web програмирања, које обухвата HTML, CSS и JavaScript, те изразио наду да ће помоћу тога код полазника бити постављени добри темељи како би једног дана активно дјеловали у свијету веб програмирања.

Школа програмирања ће трајати до 10. априла, када ће бити огранизовано такмичење, на коме ће сваки полазник добити задатак који је могуће ријешити на основу пређеног градива.