Na Elektrotehničkom fakultetu organizovana besplatna škola programiranja za srednjoškolce

Omladinsko udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu „STELEKS” organizovalo je besplatnu školu programiranja za sve učenike srednjih škola sa teritorije grada Istočno Sarajevo.

U svečanoj sali Elektrotehničkog fakulteta u ponedjeljak, 28. marta, otvorena je škola veb programiranja “WEBS”. Polaznicima je upriličen svečani prijem i uručeni su simbolični pokloni.

U uvodnom obraćanju polaznicima, predsjednica STELEKS-a Milica Ivković je istakla da je prilikom izbora oblasti vođeno računa o tome da škola bude prilagođena kako za apsolutne početnike, tako i za one koji su se ranije susretali sa ovim vidom programiranja.

“Tokom trajanja predavanja, polaznici će da nauče koncept, način funkcionisanja i rad veb stranica. Primili smo preko 50 prijava, ali je, nažalost, zbog ograničenih prostornih resursa i ljudskog kadra potvrđeno 38. Polaznici će imati priliku da vide i na koji način se organizuje nastava na Elektrotehničkom fakultetu, kao i da čuju iskustva naših najboljih studenata, koji su ujedno i predavači u ovoj školi. Nadam se da će ovakvi vidovi edukacije postati tradicija na Elektrotehničkom fakultetu, na obostrano zadovoljstvo predavača i polaznika”, rekla je Ivkovićeva.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik STELEKS-a Vasilije Čabarkapa koji je pojasnio način realizacije škole programiranja.

“Škola programiranja će se odvijati u šest termina, s tim da će prvih pet termina biti edukativnog, a posljednji, šesti, takmičarskog karaktera gdje ćemo najboljeg polaznika nagraditi sa 100 KM. Škola ‘WEBS’ je prilagođena apsolutnim početnicima, tako da ne zahtjeva nikakva prethodna znanja iz oblasti informacionih tehnologija i programiranja“, rekao je Čabarkapa.

On je precizirao da će se tokom edukativnog dijela proći kroz gradivo frontend web programiranja, koje obuhvata HTML, CSS i JavaScript, te izrazio nadu da će pomoću toga kod polaznika biti postavljeni dobri temelji kako bi jednog dana aktivno djelovali u svijetu veb programiranja.

Škola programiranja će trajati do 10. aprila, kada će biti ogranizovano takmičenje, na kome će svaki polaznik dobiti zadatak koji je moguće riješiti na osnovu pređenog gradiva.