Апликација студијског програма Туризам и хотелијерство за провјеру квалитета послата Свјетској туристичкој организацији

Економски факултет Пале у понедјељак, 28. марта, послао је апликацију студијског програма Туризам и хотелијерство на оцјену Свјетској туристичкој организацији у процесу потврђивања квалитета образовања у туризму /UNWTO ТеdQual/.

Свечаности је присуствовала министар туризма и трговине Републике Српске Сузана Гашић, која је истакла да су овакве апликације програми од великог значаја за образовање и младе студенте.

„Морамо анимирати младе људе да се озбиљно баве својим позивом, јер кроз студирање стичу одређена искустава и вјештине. Овакве апликације, односно укључивање у свјетске напретке, кључ су за привлачење младих, јер уколико им пружимо образовање и ниво какав они желе и виде да постоји у свијету, можда ћемо их задржати“, рекла је Гашићева новинарима.

Она је додала да оваквим апликацијама показају да могу да се носе и са европским и свјетским стандардима и да могу пружити образовање какво заслужују сви студнети у цијелом свијету, па тако и у Републици Српској.

Декан Економског факултета на Палама Радомир Божић рекао је да је ова високообразовна установа данас формално послала апликацију за провјеру стандарда квалитета, наводећи да ће додјела тог међународног сертификата бити од великог значаја за Факултет и студијске програме.

„Додјелом сертификата моћи ћемо нашим студентима да пружимо квалитетно образовање, веће компетенције и способност да их примјене у пракси и да на основу тога граде своје успјешне пословне каријере, али исто тако да дају још већи допринос развоју туризма као једне од стратешких грана у БиХ“, истакао је Божић.

Он је навео да посљедњих неколико година уписују од 30 до 50 студената на студијски програм Туризам и хотелијерство. Божић је рекао да је слање апликације једна од завршних активности у оквиру спровођења пројекта „УСАИД туризам“ у БиХ.

„Циљ пројекта јесте да се на студијским програмима економских факултета на Палама, Тузли и Мостару покушају припремити да примјене међународни стандард осигурања квалитета за студиј туризма који је успоставила Академија Свјетске туристичке организације“, објаснио је Божић.

Према његовим ријечима, пројекат је трајао девет мјесеци, а пројектни тим који је ангажовао УСАИД на челу са професором Доналдом Хокинсом са Универзитета из Вашингтона, пратио је активности Економског факултета на Палама. Божић се у име Факултета захвално УСАИД-у, Министарству трговине и туризма Српске који су препознали потребу и значај да Економском факултету Пале помогну да постигне те стандарде.

Марко Гутаљ, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву, навео је да је Економски факултет Пале образац на који начин је потребно градити културу квалитета у високошколској установи, како би добили очекиване резултате, а то је, осим истраживачког рада, и добар упис студената. Гутаљ је изразио наду да ће Свјетска туристичка организација дати позитиван одговор на апликацију у вези са акредитацијом.

„Акредитација је најбољи позив и за студенте да упишу овај студијски програм, јер је то потврда квалитета“, истакао је Гутаљ. Слању аплиакције присуствовали су и представници пројекта „УСАИД туризам“.

Извор: СРНА