Руководство Универзитета и чланови Сената информисали јавност о резултатима рада и актуелностима

Руководство Универзитета и чланови Сената Универзитета у Источном Сарајеву одржали су данас конференцију за медије, након одржане посебне – 29. сједнице Сената, како би информисали о резултатима рада Универзитета и упису студената у академску 2022/2023. годину, као и активностима на обиљежавању јубилеја – 30 година Универзитета у Источном Сарајеву.

Ове године Универзитет у Источном Сарајеву обиљежава јубилеј – 30 година успјешног рада. Свечана академија биће одржана 14.09.2022. године, на дан оснивања Универзитета, када ће бити уприличена и изложба студената Aкадемије ликовних умјетности Требиње. У оквиру прославе јубилеја биће одржан научни скуп „Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске“, у организацији Универзитета у Источном Сарајеву и града Источно Сарајево, на којем ће учествовати бројни гости и истакнути научници из земље и иностранства.

Универзитет биљежи значајан напредак у области научно-истраживачког и умјетничког рада и међународној видљивости и препознатљивости кроз позиционирање и напредовање на свјетским ранг листама универзитета. Према Вебометриксовој ранг листи универзитета, Универзитет у Источном Сарајеву се налази на 3. мјесту Универзитета у Босни и Херцеговини и  3.442 мјесту у свијету. Универзитет је један од 4 универзитета у Босни и Херецговини који се налази на престижној SCImago Institutions Ranking листи. Од 2021. године је уврштен и на међународну листу U-Multirank, као једна је од двије високошколске установе из Босне и Херцеговине, гдје је сврстан у Топ 25 институција у области “иновативних облика оцјењивања“. Посебно значајно је истаћи да се на листи 2% најбољих научника на свијету по утицају цитираности у току 2020. године, налази укупно 6 истраживача из Босне и Херцеговине, од чега су два истраживача из Републике Српске и оба  са Универзитета у Источном Сарајеву. Међународна препознатљивост се огледа и у учешћу Универзитета у мрежама и асоцијацијама универзитета, као и кроз преко 90 међууниверзитетских и преко 140 посебних споразума о сарадњи, укључујући и 40 Еразмус + споразума за размјену студената и наставника.

Ови резултати су постигнути захваљујући великом залагању наставника и сарадника Универзитета, уз несебичну помоћ институција Републике Српске. Уложена су значајна средства за инвестиције на Универзитету у Источном Сарајеву: биће трајно рјешено питање простора Факултета физичког васпитања и спорта Пале, ускоро почињу радови на изградњи Ректората и Музичке академије, а реализују се активности на адаптацији зграде Медицинског факултета у Фочи и пројекта енергетске ефикасности на Технолошком факултету у Зворнику.

У наредну академску годину планиран је упис на 110 студијских програма првог, другог и трећег циклуса студија. Будућим студентима пружа се могућност уписа на модернизоване студијске програме, а настава се одвија у савремено опремљеним амфитеатрима, учионицама и лабораторијама. Када је у питању студентски смјештај, Влада Републике Српске је уложила значајна средства за изградњу нових студентских домова.

С обзиром на јасне позиције на међународним ранг листама универзитета, Сенат Универзитета и овај пут је указао на несврсисходност провођења пројекта рангирања високошколских установа у Републици Српској, јер реализација циљева овог пројекта може резултирати неповољним појавама у високом образовању у Републици Српској, посебно када су у питању два јавна универзитета, због чега Универзитет није учествовао у његовом спровођењу.

Када је у питању усвојена Мрежа високошколских установа и студијских програма Републике Српске за период 2022-2023. година, Сенат Универзитета је мишљења да треба одредити рок од двије године у оквиру којих ће универзитети извршити унутрашњу реорганизацију студијских програма да би се спријечило њихово евентуално укидање или замрзавање, што би довело до угрожавања даљег развоја универзитета.

На данашњој конференцији су говорили ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, проректор за науку, истраживање и развој Универзитета проф. др Јелена Крунић, декан Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић, декан Медицинског факултета Фоча проф. др Дејан Бокоњић, декан Економског факултета Пале проф. др Радомир Божић и предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Стефан Слијепчевић.