Rukovodstvo Univerziteta i članovi Senata informisali javnost o rezultatima rada i aktuelnostima

Rukovodstvo Univerziteta i članovi Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu održali su danas konferenciju za medije, nakon održane posebne – 29. sjednice Senata, kako bi informisali o rezultatima rada Univerziteta i upisu studenata u akademsku 2022/2023. godinu, kao i aktivnostima na obilježavanju jubileja – 30 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ove godine Univerzitet u Istočnom Sarajevu obilježava jubilej – 30 godina uspješnog rada. Svečana akademija biće održana 14.09.2022. godine, na dan osnivanja Univerziteta, kada će biti upriličena i izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti Trebinje. U okviru proslave jubileja biće održan naučni skup „Uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske“, u organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i grada Istočno Sarajevo, na kojem će učestvovati brojni gosti i istaknuti naučnici iz zemlje i inostranstva.

Univerzitet bilježi značajan napredak u oblasti naučno-istraživačkog i umjetničkog rada i međunarodnoj vidljivosti i prepoznatljivosti kroz pozicioniranje i napredovanje na svjetskim rang listama univerziteta. Prema Vebometriksovoj rang listi univerziteta, Univerzitet u Istočnom Sarajevu se nalazi na 3. mjestu Univerziteta u Bosni i Hercegovini i  3.442 mjestu u svijetu. Univerzitet je jedan od 4 univerziteta u Bosni i Herecgovini koji se nalazi na prestižnoj SCImago Institutions Ranking listi. Od 2021. godine je uvršten i na međunarodnu listu U-Multirank, kao jedna je od dvije visokoškolske ustanove iz Bosne i Hercegovine, gdje je svrstan u Top 25 institucija u oblasti “inovativnih oblika ocjenjivanja“. Posebno značajno je istaći da se na listi 2% najboljih naučnika na svijetu po uticaju citiranosti u toku 2020. godine, nalazi ukupno 6 istraživača iz Bosne i Hercegovine, od čega su dva istraživača iz Republike Srpske i oba  sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Međunarodna prepoznatljivost se ogleda i u učešću Univerziteta u mrežama i asocijacijama univerziteta, kao i kroz preko 90 međuuniverzitetskih i preko 140 posebnih sporazuma o saradnji, uključujući i 40 Erazmus + sporazuma za razmjenu studenata i nastavnika.

Ovi rezultati su postignuti zahvaljujući velikom zalaganju nastavnika i saradnika Univerziteta, uz nesebičnu pomoć institucija Republike Srpske. Uložena su značajna sredstva za investicije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu: biće trajno rješeno pitanje prostora Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Pale, uskoro počinju radovi na izgradnji Rektorata i Muzičke akademije, a realizuju se aktivnosti na adaptaciji zgrade Medicinskog fakulteta u Foči i projekta energetske efikasnosti na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku.

U narednu akademsku godinu planiran je upis na 110 studijskih programa prvog, drugog i trećeg ciklusa studija. Budućim studentima pruža se mogućnost upisa na modernizovane studijske programe, a nastava se odvija u savremeno opremljenim amfiteatrima, učionicama i laboratorijama. Kada je u pitanju studentski smještaj, Vlada Republike Srpske je uložila značajna sredstva za izgradnju novih studentskih domova.

S obzirom na jasne pozicije na međunarodnim rang listama univerziteta, Senat Univerziteta i ovaj put je ukazao na nesvrsishodnost provođenja projekta rangiranja visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, jer realizacija ciljeva ovog projekta može rezultirati nepovoljnim pojavama u visokom obrazovanju u Republici Srpskoj, posebno kada su u pitanju dva javna univerziteta, zbog čega Univerzitet nije učestvovao u njegovom sprovođenju.

Kada je u pitanju usvojena Mreža visokoškolskih ustanova i studijskih programa Republike Srpske za period 2022-2023. godina, Senat Univerziteta je mišljenja da treba odrediti rok od dvije godine u okviru kojih će univerziteti izvršiti unutrašnju reorganizaciju studijskih programa da bi se spriječilo njihovo eventualno ukidanje ili zamrzavanje, što bi dovelo do ugrožavanja daljeg razvoja univerziteta.

Na današnjoj konferenciji su govorili rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta prof. dr Jelena Krunić, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović, dekan Medicinskog fakulteta Foča prof. dr Dejan Bokonjić, dekan Ekonomskog fakulteta Pale prof. dr Radomir Božić i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Slijepčević.