На Медицинском факултету студенти са три континента

Група студената из Индије допутовала је у Фочу, гдје ће на Медицинском факултету похађати студије на енглеском језику и придружити се колегама из Италије, Египта и земаља региона, а наредних дана очекује се долазак и студената из Бангладеша.

Након доласка студената из Бангладеша, који се очекују наредне седмице, медицину на енглеском језику у Фочи ће учити 24 студента из Европе, Африке и Азије.

Представници индијске Агенције за образовање студената у иностранству “Варлин”, који су се данас у Фочи састали са руководством Медицинског факултета истакли су да ова високошколска установа нуди одличне услове за студирање.

“Први утисак на мене је оставио студентски дом јер је то одлично мјесто да се живи шест година. Обишли смо и зграду факултета, учионице и лабораторије и веома смо задовољни”, рекао је заступник Агенције Багван Синг.

У овој агенцији, која се посредовањем при упису студената бави већ 15 година, истакли су да Фочу виде као једну од најбољих дестинација за студирање, а посебно су задовољни условима смјештаја.

“Обишли смо много универзитета и можемо да кажемо да је у Фочи један од најбољих смјештаја. Задовољни смо удобношћу, а мали проблем је храна, што ћемо наредних дана ријешити”, навео је представник те агенције Прадип Кумор Шасма.

Медицински факултет у Фочи прва је високошколска установа у Републици Српској која је увела студиј на енглеском језику.

Декан Факултета Дејан Бокоњић напоменуо је да је диплома коју стекну студенти из иностранства међународно призната.

“Са националним савјетима земаља из којих студенти долазе већ дуго смо припремали документацију да признају нашу диплому. Када положе пријемни испит на Медицинском факултету у Фочи и пријемни испит у својој земљи, могу доћи да студирају, а по завршетку студија аутоматски им се признаје диплома и могу да раде у својој земљи као љекари”, указао је Бокоњић.

Помоћник декана за студије на енглеском језику Недељка Ивковић изразила је наду да ће се студенти из Индије брзо прилагодити као што је то био случај са њиховим колегама који су стигли јесенас.

“Пресрећни смо јер се коначно остварио наш сан да Медицински факултет у Фочи буде интернационална школа, да нам долазе студенти из цијелог свијета, јер смо дошли до нивоа да имамо шта показати”, истакла је Ивковићева.

Извор: СРНА