Обиљежена крсна слава Свети Сава

Факултет пословне економије и Педагошки факултет у Бијељини данас су традиционално обиљежили крсну славу Светог Саву уз свечану академију и богат пригодни програм.

Честитајући славу представницима факултета Универзитета у Источном Сарајеву, ректор проф. др Милан Кулић рекао је да је Свети Сава дао огроман допринос развоју српске државе и цркве, као и образовању, због чега му у овој високошколској установи поклањају посебну пажњу.

“Свети Сава је најсвестранија личност у српској историји и зато је слава свих нас”, рекао је ректор Кулић новинарима у Центру за високо образовање, гдје је одржана свечана академија и чин ломљења славског колача поводом Савиндана.

Ректор Кулић је изразио задовољство што је данас на прослави крсне славе просвјетних радника у Бијељини, на Педагошком и Факултету пословне економије, који су интегрални дио Универзитета у Источном Сарајеву, који ове године обиљежава 30 година успјешног рада и постојања, као и Република Српска.

Напоменуо је да Република Српска без Универзитета у Источном Сарајеву не би била то што јесте, јер он има стратешки значај за Српску, због чега би Влада Република Српске требало да учини све да би Универзитет сваким даном био све успјешнији.

Бројне угледне госте поздравио је и декан Педагошког факултета проф. др Далибор Стевић, захваливши се што су својим присуством увеличали свечани догађај.

Декан Стевић је рекао да се у прослављању Светог Саве огледа много симболике, будући да на овом факултету образују будуће просвјетне раднике.

“Задатак запослених у овој установи јесте да студентима пренесу универзалне вриједности – оставштину и поруку Светог Саве као просвјетитеља и учитеља, а у ери када доминирају нове технологије”, рекао је декан Стевић.

Истакао је да, као и сваке године, на дан Светог Саве организују свечану академију у извођењу студената, наступа хор и организоване су и бесједе.

“На тај начин желимо да покажемо колико наши студенти вриједе, колико уче и знају и да потврдимо да школовање на Педагошком факултету није само уско стручно, већ има значајну ширину”, рекао је Стевић.

Стевић је, када је ријеч о раздобљу између двије славе, рекао да је посљедњих година за цијели регион карактеристичан мањи број студената, а са том појавом сусреће се и Педагошки факултет.

“Мислим да се ова професија, васпитача и учитеља, никада не може мјерити квантитетом, него мора квалитетом. Значајно нам је да наши студенти усвоје многа знања, не само кроз вјежбе и предавања, него и бројне ваннаставне активности”, рекао је Стевић и истакао да се труде да студентима обезбиједе што више таквих активности, према њиховим афинитетима.

Декан Факултета пословне екомоније проф. др Весна Петровић захвалила се свим запосленим, студентима и гостима што су својим присуством увеличали овај догађај, истичући потребу да истрајемо на путу Светосавља његујући све оне врлине које су свјетлост Светосавског пута.