Obilјežena krsna slava Sveti Sava

Fakultet poslovne ekonomije i Pedagoški fakultet u Bijelјini danas su tradicionalno obilјežili krsnu slavu Svetog Savu uz svečanu akademiju i bogat prigodni program.

Čestitajući slavu predstavnicima fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rektor prof. dr Milan Kulić rekao je da je Sveti Sava dao ogroman doprinos razvoju srpske države i crkve, kao i obrazovanju, zbog čega mu u ovoj visokoškolskoj ustanovi poklanjaju posebnu pažnju.

“Sveti Sava je najsvestranija ličnost u srpskoj istoriji i zato je slava svih nas”, rekao je rektor Kulić novinarima u Centru za visoko obrazovanje, gdje je održana svečana akademija i čin lomlјenja slavskog kolača povodom Savindana.

Rektor Kulić je izrazio zadovolјstvo što je danas na proslavi krsne slave prosvjetnih radnika u Bijelјini, na Pedagoškom i Fakultetu poslovne ekonomije, koji su integralni dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji ove godine obilјežava 30 godina uspješnog rada i postojanja, kao i Republika Srpska.

Napomenuo je da Republika Srpska bez  Univerziteta u Istočnom Sarajevu ne bi bila to što jeste, jer on ima strateški značaj za Srpsku, zbog čega bi Vlada Republika Srpske trebalo da učini sve da bi Univerzitet svakim danom bio sve uspješniji.

Brojne ugledne goste pozdravio je i dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Dalibor Stević, zahvalivši se što su svojim prisustvom uveličali svečani događaj.

Dekan Stević je rekao da se u proslavlјanju Svetog Save ogleda mnogo simbolike, budući da na ovom fakultetu obrazuju buduće prosvjetne radnike.

“Zadatak zaposlenih u ovoj ustanovi jeste da studentima prenesu univerzalne vrijednosti – ostavštinu i poruku Svetog Save kao prosvjetitelјa i učitelјa, a u eri kada dominiraju nove tehnologije”, rekao je dekan Stević.

Istakao je da, kao i svake godine, na dan Svetog Save organizuju svečanu akademiju u izvođenju studenata, nastupa hor i organizovane su i besjede.

“Na taj način želimo da pokažemo koliko naši studenti vrijede, koliko uče i znaju i da potvrdimo da školovanje na Pedagoškom fakultetu nije samo usko stručno, već ima značajnu širinu”, rekao je Stević.

Stević je, kada je riječ o razdoblјu između dvije slave, rekao da je poslјednjih godina za cijeli region karakterističan manji broj studenata, a sa tom pojavom susreće se i Pedagoški fakultet.

“Mislim da se ova profesija, vaspitača i učitelјa, nikada ne može mjeriti kvantitetom, nego mora kvalitetom. Značajno nam je da naši studenti usvoje mnoga znanja, ne samo kroz vježbe i predavanja, nego i brojne vannastavne aktivnosti”, rekao je Stević i istakao da se trude da studentima obezbijede što više takvih aktivnosti, prema njihovim afinitetima.

Dekan Fakulteta poslovne ekomonije prof. dr Vesna Petrović zahvalila se svim zaposlenim, studentima i gostima što su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj, ističući potrebu da istrajemo na putu Svetosavlјa njegujući sve one vrline koje su svjetlost Svetosavskog puta.