Формиран организациони одбор научног скупа „Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске“

У просторијама Ректората Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан иницијални састанак на којем је формиран организациони одбор научног скупа на тему „Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске“ који ће бити одржан 15. и 16. септембра 2022. године, под покровитељством Града Источно Сарајево.

За предсједника организационог одбора овог научног скупа именован је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, док су за чланове именовани начелници шест општина у саставу Града Источно Сарајево.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да је 2022. година јубилеја, обиљежавања 30 година постојања Републике Српске, Универзитета у Источном Сарајеву, као и Града Источно Сарајево.

„Даћу себи за право да кажем како је сарајевско ратиште створило Републику Српску, али и да ниједна жртва, бол ни суза не смију бити заборављени, јер су све биле подједнако тешке у борби за слободу српског народа. Настојаћемо да величанствено организујемо овај скуп јер то наш град, регија и Република Српска заслужују. Наука је трагање за истином, а истина је једна једина, тако да је научни скуп најбољи начин да то покажемо“, рекао је ректор Кулић.

Ректор Кулић је најавио да ће 14. септембра 2022. године бити одржана свечана академија поводом 30 година успјешног рада Универзитета у Источном Сарајеву, изложба слика студената и професора са Академије ликовних умјетности, док би поменути научни скуп требало да буде организован 15. септембра, када је планирана и промоција монографије “30 година рада Универзитета у Источном Сарајеву”, која је у припреми.

“Планирано је да кроз неколико секција 16. септембра буду научно обрађене теме попут стварања институција Републике Српске на простору Српског Сарајева, затим улога и значај Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и сарајевског ратишта у стварању и одбрани Републике Српске, формирање и рад Универзитета у Сарајеву Републике Српске, страдање српског цивилног становништва у и око Сарајева у току рата 1992-1995. године и друге”, прецизирао је ректор Кулић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је захвалност ректору Кулићу на наставку досадашње плодне сарадње Града и Универзитета, који представља једну од кључних институција Источног Сарајева.

“Тема посвећена 30 година Републике Српске најбољи је примјер те сарадње и говори о томе колико заједно идемо испред осталих, јер смо ево већ данас дефинисали активности везане за прославу дана и крсне славе Универзитета и Града Источно Сарајево, 15. и 16. септембра наредне године, што је неодвојиво од обиљежавања 30 година постојања Републике Српске”, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, ове двије институције на најозбиљнији начин и у професионалном и у научном и стручном смислу приступају припремама за прославу Дана Републике Српске, 9. јануара, као једног од најсветијих датума новије српске историје.

Он је апострофирао значај утрвђивања истине и показивања и доказивања историјских чињеница везаних за стварање Републике Српске и њених институција, истичући да је Република Српска створена и одбрањена на овим просторима.

“Задовољан сан и срећан што смо од ове године кренули и са заједничком манифестацијом ‘Дани Источног Сарајева’ и тако ће бити и убудуће”, навео је Ћосић, напомињући да ће наредне године и општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Источни Стари Град обиљежити и прославити 30 година од оснивања.

Састанку у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву присуствовали су представници Града Источно Сарајево, градских општина, као и представници Универзитета.