Formiran organizacioni odbor naučnog skupa „Uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske“

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održan inicijalni sastanak na kojem je formiran organizacioni odbor naučnog skupa na temu „Uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske“ koji će biti održan 15. i 16. septembra 2022. godine, pod pokroviteljstvom Grada Istočno Sarajevo.

Za predsjednika organizacionog odbora ovog naučnog skupa imenovan je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, dok su za članove imenovani načelnici šest opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da je 2022. godina jubileja, obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i Grada Istočno Sarajevo.

„Daću sebi za pravo da kažem kako je sarajevsko ratište stvorilo Republiku Srpsku, ali i da nijedna žrtva, bol ni suza ne smiju biti zaboravljeni, jer su sve bile podjednako teške u borbi za slobodu srpskog naroda. Nastojaćemo da veličanstveno organizujemo ovaj skup jer to naš grad, regija i Republika Srpska zaslužuju. Nauka je traganje za istinom, a istina je jedna jedina, tako da je naučni skup najbolji način da to pokažemo“, rekao je rektor Kulić.

Rektor Kulić je najavio da će 14. septembra 2022. godine biti održana svečana akademija povodom 30 godina uspješnog rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu, izložba slika studenata i profesora sa Akademije likovnih umjetnosti, dok bi pomenuti naučni skup trebalo da bude organizovan 15. septembra, kada je planirana i promocija monografije “30 godina rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, koja je u pripremi.

“Planirano je da kroz nekoliko sekcija 16. septembra budu naučno obrađene teme poput stvaranja institucija Republike Srpske na prostoru Srpskog Sarajeva, zatim uloga i značaj Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i sarajevskog ratišta u stvaranju i odbrani Republike Srpske, formiranje i rad Univerziteta u Sarajevu Republike Srpske, stradanje srpskog civilnog stanovništva u i oko Sarajeva u toku rata 1992-1995. godine i druge”, precizirao je rektor Kulić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zahvalnost rektoru Kuliću na nastavku dosadašnje plodne saradnje Grada i Univerziteta, koji predstavlja jednu od ključnih institucija Istočnog Sarajeva.

Tema posvećena 30 godina Republike Srpske najbolji je primjer te saradnje i govori o tome koliko zajedno idemo ispred ostalih, jer smo evo već danas definisali aktivnosti vezane za proslavu dana i krsne slave Univerziteta i Grada Istočno Sarajevo, 15. i 16. septembra naredne godine, što je neodvojivo od obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske”, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, ove dvije institucije na najozbiljniji način i u profesionalnom i u naučnom i stručnom smislu pristupaju pripremama za proslavu Dana Republike Srpske, 9. januara, kao jednog od najsvetijih datuma novije srpske istorije.

On je apostrofirao značaj utrvđivanja istine i pokazivanja i dokazivanja istorijskih činjenica vezanih za stvaranje Republike Srpske i njenih institucija, ističući da je Republika Srpska stvorena i odbranjena na ovim prostorima.

“Zadovoljan san i srećan što smo od ove godine krenuli i sa zajedničkom manifestacijom ‘Dani Istočnog Sarajeva’ i tako će biti i ubuduće”, naveo je Ćosić, napominjući da će naredne godine i opštine Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Istočni Stari Grad obilježiti i proslaviti 30 godina od osnivanja.

Sastanku u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovali su predstavnici Grada Istočno Sarajevo, gradskih opština, kao i predstavnici Univerziteta.