У Рјазању одржана дискусиона платформа „Русија и Балкан: дијалог цивилизација“

У организацији Државног универзитета у Рјазању и Фондације за подршку јавне дипломатије М.А. Горчаков завршен је пројекат очувања словенског насљеђа „Древни градови“ у коме су учествовали представници универзитета из руских региона и балканских земаља.

Универзитет у Источном Сарајеву представљао је проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета доц. др Марко Гутаљ.

Током дискусионе платформе „Русија и Балкан: дијалог цивилизација“ и других пројектних сесија, стручњаци и учесници из Русије, Србије, Бугарске, Босне и Херцеговине и других земаља разговарали су о ефикасним форматима за међународне пројекте младих, политичким и економским предусловима за сарадњу између земаља Балкана и Русије, као и о томе да спољно мијешање виде као директну пријетњу  стабилности за Балкан.

Као резултат пројекта, учесници из Русије и балканских земаља развили су заједничке пројекте младих за имплементацију у Русији и на Балкану.

Догађај је био наставак форума “Балкански дијалог“ који је одржан раније у организацији Фондације за подршку јавне дипломатије М.А. Горчаков.

На догађајима су учествовали еминентри истраживачи из најапрестижнијих научноистраживачких институција из Русије које се баве Балканским полуострвом.

Учесници су били др Никита Бондарев, др Екатерина Ентина, мр  Сандра Стоиљковић, др Олег Сулица, др Александар Пивоваренко из Руског државног хуманистичког универзитета, Института за словенске народе Руске академије наука и из Фонда Горчаков.