U Rjazanju održana diskusiona platforma „Rusija i Balkan: dijalog civilizacija“

U organizaciji Državnog univerziteta u Rjazanju i Fondacije za podršku javne diplomatije M.A. Gorčakov završen je projekat očuvanja slovenskog naslјeđa „Drevni gradovi“ u kome su učestvovali predstavnici univerziteta iz ruskih regiona i balkanskih zemalјa.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavlјao je prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta doc. dr Marko Gutalј.

Tokom diskusione platforme „Rusija i Balkan: dijalog civilizacija“ i drugih projektnih sesija, stručnjaci i učesnici iz Rusije, Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalјa razgovarali su o efikasnim formatima za međunarodne projekte mladih, političkim i ekonomskim preduslovima za saradnju između zemalјa Balkana i Rusije, kao i o tome da spolјno miješanje vide kao direktnu prijetnju  stabilnosti za Balkan.

Kao rezultat projekta, učesnici iz Rusije i balkanskih zemalјa razvili su zajedničke projekte mladih za implementaciju u Rusiji i na Balkanu.

Događaj je bio nastavak foruma “Balkanski dijalog“ koji je održan ranije u organizaciji Fondacije za podršku javne diplomatije M.A. Gorčakov.

Na događajima su učestvovali eminentri istraživači iz najaprestižnijih naučnoistraživačkih institucija iz Rusije koje se bave Balkanskim poluostrvom.

Učesnici su bili dr Nikita Bondarev, dr Ekaterina Entina, mr  Sandra Stoilјković, dr Oleg Sulica, dr Aleksandar Pivovarenko iz Ruskog državnog humanističkog univerziteta, Instituta za slovenske narode Ruske akademije nauka i iz Fonda Gorčakov.