Расписан конкурс за суфинансирање заједничкин пројеката научноистраживачке заједнице и привреде: За „Синергију“ 200.000 КМ

​Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске расписало је Конкурс за суфинансирање заједничких пројеката научноистраживачке заједнице и привреде „Синергија” вриједан 200.000 КМ.

Овим конкурсом суфинансираће се највише десет заједничких пројеката сарадње научноистраживачке заједнице и привреде, у циљу унапређења сарадње између научноистраживачког и пословног сектора, унапређење постојећих и развој нових иновативних производа, услуга и технологија са потенцијалом комерцијализације, као и повећања домаће и међународне видљивости научноистраживачке заједнице.

Право пријаве на конкурс има конзорцијум састављен од најмање једне научноистраживачке организације и најмање једног предузећа основаног у Републици Српској.

Пројектни приједлози ће се евалуирати у складу са елиминаторним, општим и посебним критеријумима, а оцјењивање изводи Комисија за избор и вредновање заједничких пројеката у координацији са Министарством.

Рок за достављање пријава на конкурс је 03.12.2021 године.

Подршку заједничким пројектима научноистраживачке заједнице и привреде „Синергија” Министарство је први пут покренуло 2019. године, као пилот програм и том приликом подржано је пет пројеката из области инжењерства и технологије, пољопривредних, природних и медицинских наука, у оквиру којих су наши истраживачи понудили значајна, иновативна рјешења проблема са којима су се сусрели њихови партнери из привреде.

Препознајући значај и потребу подршке оваквом приступу – у којем научни радници у сарадњи са привредницима идентификују проблеме у пословању и понуде рјешења из угла науке – Министарство је „Синергију” уврстило у своје редовне активности, те ове године други пут реализује конкурс за подршку заједничким пројектима научноистраживачке заједнице и привреде.