Универзитет у Источном Сарајеву успјешно организовао Географски диктат Руског географског друштва

Универзитет у Источном Сарајеву, у сарадњи са Руским географским друштвом у Србији, 14. новембра је успјешно организовао Географски диктат на коме је учествовало 35 студената.

Захваљујући сарадњи са Руским географским друштвом у Србији, чији је руководилац професор Универзитета у Београду Мирољуб Милинчић, овогодишњи Географски диктат је одржан комбиновано, 20 учесника је тест радило у онлајн формату, док је 15 студената тест радило у просторијама Универзитета у Источном Сарајеву.

Резултати Географског диктата биће познати 6. децембра када ће сваки од учесника под својом шифром моћи да провјери учинак на тесту на сајту Руског географског друштва у Србији.

Универзитет у Источном Сарајеву други пут је учествовао у организацији овог важног образовног догађаја који се спроводи са циљем популаризације знања о руској географији, историји, култури и руском друштву.

На овогодишњем Географском диктату, између осталих, учествовали су студенти Катедре за географију и Катедре за русистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Диктат се радио анонимно, а састојао се од 30 задатака различитог степена сложености и обухвата провјеру општег географског знања и информисаности.

Вријеме за рјешавање задатака је 45 минута, а укупно трајање Диктата, укључујући инструкције учесницима, је 60 минута.

Географски диктат се одржава од 2015. године, а на иницијативу предсједника Савјета покровитеља Руског географског друштва Владимира Владимировича Путина.

Диктат има међународни карактер те се, осим у Русији, организује и у великом броју држава широм свијета.

У 2019. години је у овој образовној иницијативи учествовало више од 420.000 људи, а у 2020. години више од 460.000 људи из 109 земаља свијета.