Филозофски факултет организатор Географског диктата Руског географског друштва

Катедра за географију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву у недјељу, 14. новембра 2021. године, организује Географски диктат Руског географског друштва, који ће се одржати у онлајн формату, у складу са важећим епидемиолошким мјерама.

Универзитет у Источном Сарајеву други пут учествује у организацији овог важног образовног догађаја који се спроводи са циљем популаризације знања о руској географији, историји, култури и руском друштву.

Диктат се ради анонимно, а састоји се од 30 задатака различитог степена сложености и обухвата провјеру општег географског знања и информисаности.

Вријеме за рјешавање задатака је 45 минута, а укупно трајање Диктата, укључујући инструкције учесницима, је 60 минута.

Географски диктат се одржава од 2015. године, а на иницијативу предсједника Савјета покровитеља Руског географског друштва Владимира Владимировича Путина.

Диктат има међународни карактер те ће, осим у Русији, бити организован и у великом броју држава широм свијета.

У 2019. години је у овој образовној иницијативи учествовало више од 420.000 људи, а у 2020. години више од 460.000 људи из 109 земаља свијета.

Планирано је да на овогодишњем Географском диктату учествују студенти Катедре за географију и Катедре за русистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, али и други заинтересовани учесници могу да се јаве Служби за међународну сарадњу Универзитета (iroffice @ues.rs.ba) како би им био прослијељен линк за регистрацију.

Учесници Диктата, који ће бити одржан у онлајн формату 14. новембра, могу бити сви заинтересовани без обзира на држављанство, старосну, полну, образовну, друштвену, религијску и другу припадност.