Три деценије ликовног стваралаштва проф. мр Веселина Брковића

У галерији Културног центра Требиње отворена је изложба цртежа академског графичара, декана Академије ликовних умјетности проф. мр Веселина Брковића из Требиња.

Тридесет прва самостална изложба проф. мр Веселина Брковића, која се нашла пред требињском публиком, представља значајан јубилеј – три деценије од његовог првог самосталног ликовног излагања.

Брковић истиче да је овом изложбом хтио да повеже два догађаја – нешто што припада његовој личној историји и биографији и да дȃ свој скромни допринос обиљежавању 30 година постојања Универзитета у Источном Сарајеву.

Поставка обухвата 30 цртежа реализованих у техници графит на папиру. Радови су дио једне велике серије, а по мишљењу аутора, представљају публици ширу проблемску ситуацију којом се он бави у свом раду.

„То је већ три и по деценије сталног учења и рада, али бисмо могли поменути неколико појмова, нпр. језик, медиј, полазиште, продужено трајање једног погледа, аскетизам и слично. Јасно је да инсистирам на прецизној идеји и прецизној реализацији. На такав начин се и представљам са тим радовима. Дакле, говорим конкретно о начинима постављања радова у изложбени простор“, каже Веселин Брковић.

Сматра да је сваки медиј важан и значајан, има своје законитости и специфичности. Током три деценије умјетничког рада, Брковић је прошао кроз различите фазе и није излагао искључиво цртеже, али је то медиј у којем се он најбоље изражава.

„Ја иначе радим на начин да се мијеша то такозвано интуитивно и дискурзивно мишљење, на тим неким границама. Помијерам ствари унутар сопственог опуса и проналазим нове изазове и мотивацију да са овим и наставим“, додао је Брковић.

Културни центар Требиње организовао је изложбу цртежа Веселина Брковића у оквиру манифестације „Требињско културно љето“, а поставка се може погледати до 29. октобра.

Текст и фотографије преузете са https://kctrebinje.com/.