Свечано отворен XII међународни пољопривредни симпозијум „AGROSYM“

Дванаести међунарнодни пољопривредни симпозијум „AGROSYM“ у организацији Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредног факултета из Београда и Медитеранског агрономског института из Барија, а у сарадњи са 35 институција из земље и свијета, свечано је отворен данас на Јахорини и трајаће до недjеље, 10. октобра 2021. године.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић током свог обраћања истакао је да је међунарнодни пољопривредни симпозијум „AGROSYM“ захваљујући напорном и преданом раду, од релативног скромног научног скупа, прерастао у један од најреспектабилнијих научних скупова, не само у Републици Српској, већ и шире.

Нагласио је да ресорно министарство дуги низ година „AGROSYM“ оцјењује као научни скуп прве категорије и од посебне важности за Републику Српску, као и да је „AGROSYM“ од посебног значаја за Универзитет у Источном Сарајеву, имајући у виду број учесника и земаља које учествују у његовој организацији и суорганизацији.

Такође, ректор Кулић се захвалио организаторима и суорганизаторима на преданом раду у организацији скупа истичући да су они и наравно учесници допринијели међународној препознатљивости и видљивости Пољопривредног факултета и Универзитета у Источном Сарајеву.

На овогодишњем издању симпозијума биће изложено 688 радова из 80 земаља свијета из области пољопривредних и шумарских наука, екологије и заштите животне средине, производње и прераде хране.

Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Весна Милић, говорећи о бенефитима које доноси овај научни скуп, навела је да се размјењују стручна искуства са научним радницима из других земаља свијета, те да су Пољопривредни факултет, али и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, успоставили контакте са релевантним институцијама.

“Захваљујући овом скупу наш универзитет склопио је више од 40 међународних уговора о сарадњи, као што је сарадња са универзитетима у Русији, са којима размјењујемо и студенте и наставнике и на тај начин размјењујемо стечена знања из ових области”, истакла је професорица Милић.

Помоћу постер секција биће презентована 532 рада. На скупу ће бити презентовано неколико пројеката из области пољопривредних наука који су у току или треба да се реализују, а за дипломиране инжењере шумарства ће се организовати предавања на тему: „Заштићена шумска подручја у Републици Српској и Натура 2000“.

Предсједник Научног одбора овог симпозијума и професор на Пољопривредном факултету у Земуну Душан Ковачевић рекао је да да ће се на овом научном скупу, дванаестом по реду, говорити о једној од најзначајнијих тема – климатским промјенама, које се одржавају на све сегменте пољопривредне производње.

“У климатским промјенама изузетно је значајно да се стичу и праве неке адаптације, у сусрет њима, а те адаптације дотичу многе области. Једна од њих је оплемењивање биља”, рекао је професор Ковачевић.

Такође, професор Ковачевић је рекао да ће на симпозијуму говорити професори, један је из Мисурија, из домена биотехничког инжењеринга, а други из Мериленда, који се бави свјетским тржиштем, из домена агроекономије, те из Грчке, који се бави селекцијом биља, те појаснио да су биоинжењеринг и селекција биља у тијесној вези.

Хамид ел Билали из Међународног центра за напредне агрономске студије Медитеранског агрономског института из Барија рекао је да „AGROSYM“ доприноси ширењу информација и научних сазнања у области агрономије, заштите животне средине и слично.