Универзитет у Источном Сарајеву се нашао на „U-Multirank“ међународној листи за рангирање универзитета и у „Global Top 25 performers“

Универзитет у Источном Сарајеву се 2021. године први пут нашао на U-Multirank листи за рангирање универзитета и један је од два универзитета у Босни и Херцеговини који су уврштени на ову престижну међународну листу и једини из Републике Српске. Према резултатима из 2021. године, Универзитет у Источном Сарајеву је оцијењен највећим оцјенама („А“, врло добра) у области умјетничког рада и истраживања. Такође, Универзитет у Источном Сарајеву је добио признање као једна од Топ 25 институција („Global Top 25 performers“) у области „иновативних облика оцјењивања“ у медицини. Овај престижни лого добијају институције које кроз увођење иновативних облика оцјењивања омогућавају боље исходе учења будућих доктора медицине.

U-Multirank је међународно вишедимензионално рангирање универзитета у пет области: настава и учење, истраживање, трансфер знања, међународна орјентисаност и регионалног ангажовања. Ова листа за рангирање универзитета не даје комбиновани скор у наведеним подручјима, већ се анализирају резултати универзитета према појединачним показатељима, који се затим класификују према учнинку у пет група (од А-„врло добро“ до Е–„слабо“). Са вишедимензионалним приступом, ранг листа U-Multirank пружа веома важне информације будућим студентима, универзитетском особљу, креаторима политика и пословном сектору јер омогућава упоређивање универзитета, као и специфичних студијских програма.

Ранг листа U-Multirank је основана од стране Европске комисије, Bertelsmann Foundation и Banco Santander 2014. године, а тренутно укључује 1948 универзитета из 97 земаља широм свијета.

U-Multirank прикупља податке за рангирање из бројних извора: података које достављају саме институције, података из најпрестижнијих међународних библиометријских база података и база о патентима, националних база података и студентских анкета.

Рангирање Универзитета у Источном Сарајеву на овој листи од великог је значаја за  праћење успјешности рада Универзитета и његових чланица и подизање видљивост и препознатљивост Универзитета на међународном нивоу.

Више информација доступно је на линку: https://www.umultirank.org/study-at/university-of-east-sarajevo-rankings/