Универзитет у Источном Сарајеву потписао споразум са Фукуока универзитетом из Јапана

Универзитет у Источном Сарајеву и Фукуока универзитет из истоименог града из Јапана,  који броји 1,6 милиона становника, посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Јапану, потписали су данас споразум о сарадњи који прецизно дефинише правце партнерских активности у периоду од наредних пет година.

С обзиром на околности изазване пандемијом вируса корона и увођењем поновног ванредног стања у појединим дијеловима Јапана, те због тога и немогућности личног присуства руководстава ова два универзитета на заједничкој церемонији потписивања, споразум који је раније потписао предсједник Фукуока универзитета, данас је потписао и ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић.

Реализација потписивања споразума је услиједила након посјете амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана Фукуока универзитету крајем децембра прошле године, а у међувремену је усаглашаван коначни текст споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу медицинских факултета, с обзиром да је Универзитетска болница из Фукуоке једна од најбољих болница у Јапану. Осим општег споразума, потписани су и посебни споразуми о начину реализације размјене студената између универзитета потписника споразума.

Исти споразум јапански партнер потписао је и са Универзитетом у Бањој Луци.