Univerzitet u Istočnom Sarajevu potpisao sporazum sa Fukuoka univerzitetom iz Japana

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Fukuoka univerzitet iz istoimenog grada iz Japana koji broji 1,6 miliona stanovnika, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu, potpisali su danas sporazum o saradnji koji precizno definiše pravce partnerskih aktivnosti u periodu od narednih pet godina.

S obzirom na okolnosti izazvane pandemijom virusa korona i uvođenjem ponovnog vanrednog stanja u pojedinim dijelovima Japana, te zbog toga i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstava ova dva univerziteta na zajedničkoj ceremoniji potpisivanja, sporazum koji je ranije potpisao predsjednik Fukuoka univerziteta, danas je potpisao i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić.

Realizacija potpisivanja sporazuma je uslijedila nakon posjete ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana Fukuoka univerzitetu krajem decembra prošle godine, a u međuvremenu je usaglašavan konačni tekst sporazuma između univerziteta potpisnika, sa posebnim fokusom na saradnju medicinskih fakulteta, s obzirom da je Univerzitetska bolnica iz Fukuoke jedna od najboljih bolnica u Japanu. Osim opšteg sporazuma, potpisani su i posebni sporazumi o načinu realizacije razmjene studenata između univerziteta potpisnika sporazuma.

Isti sporazum japanski partner potpisao je i sa Univerzitetom u Banjoj Luci.