На Филозофском факултету у Палама одржан „Историјски час – Хирошима и Нагасаки“

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан онлајн историјски час „Хирошима и Нагасаки“. Догађај су обиљежили предавање професора Фумихика Јошиде и свједочење преживјелог свједока атомског напада на Хирошиму Кеико Огуре.

Амбасадор БиХ у Јапану др Синиша Берјан истакао је да сви догађаји који су се одиграли у Другом свјетском рату требају бити подсјетник за очување мира као највеће драгоцјености. Додао је да напад на Хирошиму и Нагасаки представља потресну историјску лекцију из које читав свијет може учити о значају поштовања и очувања мира.

„Велика је част говорити овим поводом. Мислим да смо сви свјесни значаја догађаја који се десио у августу 1945. године у Хирошими и Нагасакију, као и посљедица које је оставио том подручју. Срби су доживјели сличне трагедије, у другачијим околностима, у Републици Српској и Босни и Херцеговини. О томе се прича годинама након тих догађања, тако да сматрам да је од великог значаја и одржавање овога часа како би се причало о догађајима у Хирошими и Нагасакију. Сматрам да је велика част да као Србин причам на историјском часу о Хирошими и Нгаасакију, јер на тај начин одајем поштовање свим жртвама Хирошиме и Нагасакија, али и онима пострадалим Србима у Другом свјетском рату“, додао је амбасадор Берјан.

Он је рекао да су нада и мир дубоко уткане у наше нације и да представљају коријен поштовања различитих личности, народа и култура, као и да су градови Хирошима и Нагасаки успјели да, након атомског напада, постану савремени градови, богати културом и просперитетом.

Продекан за науку Филозофског факултета доц. др Огњен Куртеш истакао је да је ово први пут у историји Филозофског факултета да се организује овако важан историјски догађај. Данашње предавање је од великог значаја јер су студенти имали прилику да чују свједочење госпође Кеико Огура.

„Данашњи догађај истовремено представља и историјски час и историјски догађај. Значај је велики зато што ћемо имати прилику да чујемо свједочење преживјелог свједока атомског напада на Хирошиму. То ће бити важно за све наше студенте, а посебно за студенте историје“, рекао је продекан Куртеш.

Изразио је очекивања да ће овај историјски час отворити и поспијешити сарадњу између Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Јапану.

„Досадашња сарадња је била веома скромна. Она је била више декларативна, међутим, захваљујући напорима амбасаде БиХ у Јапану, у овом тренутку се потписују споразуми о интензивирању сарадње и сигурни смо да ће у наредном времену та сарадња бити знатно боља“, додао је продекан Куртеш.

Организатори одржаног историјског часа су Универзитет у Нагасакију, Меморијални музеј мира у Хирошими, Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Бањалуци, уз подршку Амбасаде Босне и Херцеговине у Јапану.