Na Filozofskom fakultetu u Palama održan „Istorijski čas – Hirošima i Nagasaki“

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održan onlajn istorijski čas „Hirošima i Nagasaki“. Događaj su obilјežili predavanje profesora Fumihika Jošide i svjedočenje preživjelog svjedoka atomskog napada na Hirošimu Keiko Ogure.

Ambasador BiH u Japanu dr Siniša Berjan istakao je da svi događaji koji su se odigrali u Drugom svjetskom ratu trebaju biti podsjetnik za očuvanje mira kao najveće dragocjenosti. Dodao je da napad na Hirošimu i Nagasaki predstavlјa potresnu istorijsku lekciju iz koje čitav svijet može učiti o značaju poštovanja i očuvanja mira.

„Velika je čast govoriti ovim povodom. Mislim da smo svi svjesni značaja događaja koji se desio u avgustu 1945. godine u Hirošimi i Nagasakiju, kao i poslјedica koje je ostavio tom području. Srbi su doživjeli slične tragedije, u drugačijim okolnostima, u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. O tome se priča godinama nakon tih događanja, tako da smatram da je od velikog značaja i održavanje ovoga časa kako bi se pričalo o događajima u Hirošimi i Nagasakiju. Smatram da je velika čast da kao Srbin pričam na istorijskom času o Hirošimi i Ngaasakiju, jer na taj način odajem poštovanje svim žrtvama Hirošime i Nagasakija, ali i onima postradalim Srbima u Drugom svjetskom ratu“, dodao je ambasador Berjan.

On je rekao da su nada i mir duboko utkane u naše nacije i da predstavlјaju korijen poštovanja različitih ličnosti, naroda i kultura, kao i da su gradovi Hirošima i Nagasaki uspjeli da, nakon atomskog napada, postanu savremeni gradovi, bogati kulturom i prosperitetom.

Prodekan za nauku Filozofskog fakulteta doc. dr Ognjen Kurteš istakao je da je ovo prvi put u istoriji Filozofskog fakulteta da se organizuje jedan ovako važan istorijski događaj. Današnje predavanje je od velikog značaja jer su studenti imali priliku da čuju svjedočenje gospođe Keiko Ogura.

„Današnji događaj istovremeno predstavlјa i istorijski čas i istorijski događaj. Značaj je veliki zato što ćemo imati priliku da čujemo svjedočenje preživjelog svjedoka atomskog napada na Hirošimu. To će biti važno za sve naše studente, a posebno za studente istorije“, rekao je Kurteš.

Izrazio je očekivanja da će ovaj istorijski čas otvoriti i pospiješiti saradnju između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Japanu.

„Dosadašnja saradnja je bila veoma skromna. Ona je bila više deklarativna, međutim, zahvalјujući naporima ambasade BiH u Japanu, u ovom trenutku se potpisuju sporazumi o intenziviranju saradnje i sigurni smo da će u narednom vremenu ta saradnja biti znatno bolјa“, dodao je prodekan Kurteš.

Organizatori održanog istorijskog časa su Univerzitet u Nagasakiju, Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Banjaluci, uz podršku Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu.